Wyszukaj na stronie:

6 sposobów na zdrowe grillowanie

27 Kwietnia 2021
6 sposobów na zdrowe grillowanie

6 SPOSOBÓW NA ZDROWE GRILLOWANIE

Mamy koniec kwietnia, sezon na jedzenie na świeżym powietrzu niektórzy już być może otworzyli, ale na pewno każdy szykuje się z tym na majówkę. Zapewne w tym roku jak nigdy każdemu marzy się spotkanie w gronie najbliższych w promieniach słońca czy cieniu drzewa, z dala od miasta czy w osiedlowym parku. Przy grillu czy przy ognisku podpowiadamy co zrobić by sprawić by ten letni rytuał był zdrowszy i bardziej bezpieczny.

W Czasach zamierzchłego PRL’u wszyscy robili tylko ogniska, dziś najmłodsze pokolenia ognisko traktują jak atrakcję turystyczną. I choć znamy wielu miłośników ognisk to znaczna część miłośników jedzenia na świeżym powietrzu przerzuciła się na grillowanie, które zapewne jest wygodniejsze i łatwiejsze do zorganizowania. Dla tych którzy nie mają ogródka ani własnej działki, wiele miast wyznaczyło na swoich terenach takie miejsca, aby nie trzeba było daleko jechać aby móc cieszyć się jedzeniem na świeżym powietrzu.

W naszej szerokości geograficznej sezon grillowy związany jest ściśle z pogodą i porą roku. Znamy co prawda i takich co w styczniu grilla odpalali to jednak większość korzysta z tego dobrodziejstwa w cieplejszych miesiącach roku. Są też tego plusy - nikomu nie zdążyło się znudzić jedzenie z grilla i niezmiennie jest ciekawym urozmaiceniem domowych obiadów. Ta sezonowość jest również dobra dla naszych organizmów dlatego, że dawki spożycia szkodliwych substancji toksycznych powstałych podczas opiekania na ogniu są na tyle małe, że nie szkodzą za bardzo.

Są też tacy, którzy zakochali się w potrawach z grilla, i sezon na grillowanie mają przez cały rok. Dla nich na rynku dostępnych jest wiele grilli elektrycznych, których można używać w domu albo szeroka oferta patelni grillowych. My jednak uważamy, że nic nie zastąpi jedzenia na świeżym powietrzu bo jak babcia mawiała jak się człowiek dotleni to więcej zje. Trzeba tylko pamiętać - czy na grillu czy na ognisku, czy na świeżym powietrzu czy w zaciszu domowym - dbajmy, aby to co jemy było zdrowe, pożywne i w zgodzie z naturą.

  1. GDZIE I Z CZYM

Jeśli grillujesz w ogródku zapewne masz już miejsce na grilla i samego grilla, a także blisko masz do domowej zastawy, sztućców czy lodówki. Jeśli do tego masz na tarasie grilla elektrycznego możesz od razu przejść do punktu 5. Jeśli natomiast wybierasz się w plener nie zapomnij, aby mięso zapakować do termicznych toreb, czy lodówki turystycznej, aby zanim trafi na ruszt nie zdążyło się zepsuć. Zaopatrz się też w dużą ilość papierowych talerzy i drewnianych sztućców, a także narzędzia, którymi da się przewracać gorące mięso na ruszcie oraz mocny nóż, który np przy robieniu ogniska przyda się do zaostrzenia patyków na kiełbaski. Warto też mieć worki na śmieci żaby po skończeniu ogniska czy grillowania zabrać ze sobą wszystko i wyrzucić w odpowiednim miejscu. Jeśli miejsce na ognisko lub grilla nie znajduje się na twojej działce wówczas należy wcześniej zapoznać się z regulaminem dostępnych miejsc, a czasem nawet uiścić opłatę czy wcześniej zarezerwować.

  1. OGIEŃ POTRZEBUJE ISKRY

Jeśli robimy ognisko wybierajmy do jego rozpalenia drewno liściaste, najlepiej ścinane zimą i sezonowane - wydziela ono mniej żywicy, łatwiej się rozpala i nie „strzela”. Jako rozpałkę wybierz igły albo suche liście zamiast kolorowych gazet czy chemicznych rozpałek opary będą zdrowsze i jedzenie nie przejdzie niebezpiecznymi związkami. Pamiętajmy oczywiście również, aby rozpalać je w przeznaczonym do tego miejscu, zabezpieczonym przed roznoszeniem się płomienia, z dala od zabudowań i drzew, a po zakończeniu sumiennie je ugasić.

Jeśli wybierasz grilla, a nie masz paleniska na drewno, nie idź na łatwiznę i nie kupuj gotowych zestawów. Lepiej wybrać żeliwny grill i spalać naturalny brykiet drzewny bądź taki z certyfikatem ekologicznym, mamy wówczas pewność, że jego skład jest bezpieczny, a potrawy będą zdrowsze.

Jeśli nie palimy to pamiętajmy żeby w plener zabrać zapałki albo zapalniczkę najlepiej taką z długą końcówką, aby łatwiej było nią operować. Oczywiście jeśli obejrzeliście wszystkie sezony Bear’a Grylls’a i czujecie się na siłach samodzielnie rozpalić ogień, a wasi współtowarzysze są wystarczająco cierpliwi albo mało głodni - nie widzę przeszkód.

  1. ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA

Nie powinniśmy układać żywności bezpośrednio na ruszcie. I nie tylko dlatego, że mógł na nim podczas naszej nieobecności zrobić sobie toaletę przelatujący ptak czy inny zwierz z okolicy, ale dlatego, że tłuszcze skapujące wprost do żaru mogą wydzielać niezdrowe związki chemiczne. Dlatego można zminimalizować ten proces grillując np. ryby w foli aluminiowej, a mięsa i warzywa na tackach, które dodatkowo zaizolują żywność od rusztu. Wiem, że używanie tacek może być dla niektórych kontrowersyjne, dlatego kto nie chce z nich korzystać może je zastąpić kamieniem z soli himalajskiej pełnym minerałów, a przede wszystkim dobrze izolującym tłuszcze od ognia. Dodatkowym plusem jest fakt, że nie będziemy musieli solić naszych potraw, bo wchłoną one ten minerał z kamienia.

Jeśli korzystacie z grilla, a raczej z jego rusztu ponownie, przed rozpaleniem dokładnie oczyśćcie go, aby pozbyć się przypalonego tłuszczu, są to bowiem bardzo groźne dla zdrowia substancje.

  1. CZAS

Nie chcemy nikogo przekonywać żeby grillował same warzywa, bo wiemy że są wśród nas zarówno zwolennicy diety wegańskiej, wegetariańskiej jak i mięsożercy, a wszystkie te wersje żywienia sprawdzają się na grillu. Musimy jednak pamiętać żeby samo pieczenie na grillu trwało odpowiednią ilość czasu – ani za krótko, ani za długo. Nie powinniśmy spieszyć się ze zdejmowaniem z ognia mięs. Choć z zewnątrz mogą wyglądać smakowicie, a przebywanie na świeżym powietrzu i aromat dobiegający z grilla spowodowały że szybciej zgłodnieliśmy, to mięso wewnątrz może być jeszcze surowe. Żeby temu zapobiec można pokroić je na mniejsze kawałki przed grillowaniem. Można też w trakcie pieczenia naciąć i sprawdzić co się dzieje w środku albo sprawdzić temperaturę wewnątrz termometrem do mięs.

Trzeba również pamiętać żeby nie zapomnieć o tym co nam się piecze na ruszcie i nie dopuścić do zwęglenia mięsa, ryb czy warzyw, bo takie zawierają najwięcej niezdrowych substancji i najlepiej już ich nie spożywać.

  1. CO ZJEŚĆ ŻEBY NIE TYLKO SIĘ NAJEŚĆ

Przed grillowanie najlepiej zamarynować wszystko co będziemy piec, ale unikajmy gotowych marynat i mieszanek przypraw, które w składzie mogą zawierać niepożądane składniki. Lepiej zaopatrzyć się w kilka ulubionych przypraw jednorodnych, które zawierają w swoim składzie przeciwutleniacze i samemu skomponować wyjątkową marynatę dopasowaną do własnych upodobań czy chwilowych zachcianek. W naszym sklepie na allegro.pl EternoSklep możecie zakupić wiele takich przypraw, dzięki którym stworzycie niepowtarzalne kompozycje oraz będziecie mogli stworzyć marynaty i tym samym zabezpieczyć potrawy przed szkodliwym działaniem płomieni.

Również nasze przetwory idealnie nadają się do wstępnego przygotowania i zabezpieczenia mięs na grilla. Salsa paprykowa albo Miód malinowy doskonale sprawdzi się do zamarynowania np. filetów z indyka, a Mango z jabłkiem lub Musztarda z pigwą do karkówki. Doskonale do tego sprawdzą się również nasze syropy jak Pigwowy, Piernikowy czy Pomarańczowy z imbirem. Stosując naturalne przetwory jako marynaty sprawiasz, że dania z grilla będą zdrowsze, nie będą zawierały sztucznych dodatków oraz nabiorą niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Grillowane mięsa, ryby, sery czy warzywa najlepiej smakują z dodatkiem świeżych warzyw lub własnoręcznie przyrządzonych sałatek czy surówek. Warto kupić je na pobliskim targu lub od sprawdzonego dostawcy, ale nawet te kupione w sieciowym sklepie spożywczym doskonale będą smakowały z odpowiednim i z dobrym składem dressingiem. I tu też nie proponujemy gotowców bo często w swoim składzie mają zbędne konserwanty czy wzmacniacze smaku. Wystarczy połączyć jeden z naszych syropów np. Kwiatowy z płatków róż i lawendy z naturalnym octem jabłkowym i nierafinowanym olejem z np. z pestek dyni, a uzyskamy dressing o zdrowych właściwościach i niebanalnym smaku. Jamonez   będzie doskonałym dodatkiem do sałat czy młodych listków, Toffeta  może być dopełnieniem warzywnych szaszłyków, a Karmelizowana cebulka z żurawiną wzbogaci smak burgerów z grilla. Salsa paprykowa, Ognista salsa paprykowa, które z dumą zastąpią ketchup bez którego ciężko obejść się na grillu.

Do picia możecie przygotować naturalną lemoniadę na bazie naturalnej wody i naszych Cytrynek z rumem albo Syropu z kwiatu czarnego bzu i świeżych listków mięty. Pigwa, Limonki czy Pomarańcze w syropie doskonale nadają się również do przyrządzenia domowej mrożonej herbaty, drinków czy jako ekstra dodatek do kieliszka ulubionego wina. A jeśli szukasz gotowych napoi warto zaopatrzyć się w nasze sezonowe Lemoniadyz matchą lub hibiskusem.

Wszystkie te produkty wytwarzane w tradycyjny sposób, ręcznie i bez sztucznych dodatków sprawią, że potrawy z grilla będą nie tylko smakowały, ale również będą zdrowe i pożywne.

  1. SPOKÓJ

Jeśli już słyszysz skwierczące mięsko na grillu, a bąbelki łaskoczą nos przy przechylaniu kieliszka – to nie jest reklama popularnego wina – wówczas wystarczy wygodnie się rozsiąść i delektować tą chwilą. Ale wiemy, że każdy zapach podgrzewanych przysmaków może zmącić dźwięk głodnych owadów latających. Dlatego warto i na tą okoliczność przygotować się wcześniej i nie tylko wysiać na wiosnę rośliny odstraszające komary czy meszki, bo z doświadczenia wiemy, że mała jest ich skuteczność i nikt nie będzie z doniczkami lawendy jechał na ognisko w lesie. Jednym z lepszych, a najważniejsze, że naturalnych sposobów na walkę z krwiopijczymi przeciwnikami jest rozpalenie naturalnych świec sojowych z dodatkiem naturalnych olejków eterycznych np. Lawendy i Cytronelli . Owady latające nie lubią ani dymu ani wydzielanych podczas palenia świec aromatów pochodzących z olejków eterycznych wiec na czas naszego ucztowania powinny trzymać się z daleka od naszej skóry.

Niezależnie gdzie rozpalamy ogień, niezależnie co smażymy, z kim ten czas spędzamy czy co pijemy w trakcie - nie zapominajmy o zdrowym rozsądku i nie nadwyrężajmy gościnności naszej planety.

Zapisz

Produkty, które mogą się przydać

Cytrynki z rumem
Owoce w syropie
Cytrynki z rumem
13.00 PLN
Limonki w syropie
Owoce w syropie
Limonki w syropie
14.00 PLN
Pomarańcze w syropie
Owoce w syropie
Pomarańcze w syropie
14.00 PLN
Salsa paprykowa
Wytrawne przetwory
Salsa paprykowa
12.00 PLN
Ognista salsa paprykowa
Wytrawne przetwory
Ognista salsa paprykowa
12.00 PLN
Karmelizowana cebulka z żurawiną
Wytrawne przetwory
Karmelizowana cebulka z żurawiną
12.00 PLN
Syrop o smaku piernikowym
Syropy
Syrop o smaku piernikowym
14.50 PLN
Jamonez®- sos majonezowy wegański
Wytrawne przetwory
Jamonez®- sos majonezowy wegański
14.50 PLN
Musztarda z pigwą
Wytrawne przetwory
Musztarda z pigwą
12.00 PLN
Lemoniada Mięta i Matcha
Lemoniady
Lemoniada Mięta i Matcha
5.90 PLN
Lemoniada Hibiskus i Truskawka
Lemoniady
Lemoniada Hibiskus i Truskawka
5.90 PLN
Świeca sojowa- LETNI WIECZÓR- lawenda, cytronella, wanilia, goździk
Eterno Dom
Świeca sojowa- LETNI WIECZÓR- lawenda, cytronella, wanilia, goździk
od 25.00 PLN

Najnowsze przepisy

Filet z kurczaka w sosie imbirowym
Filet z kurczaka w sosie imbirowym
27 Kwietnia , 2021
Sałatka z sosem truskawkowym
Sałatka z sosem truskawkowym
27 Kwietnia , 2021
Mini bezy z sosem truskawkowo - czekoladowym
Mini bezy z sosem truskawkowo - czekoladowym
27 Kwietnia , 2021

Najnowsze aktualności

Artykuł o Eterno w magazynie Smak i Tradycja
Czytaj więcej
Smaki Regionów w Poznaniu
Czytaj więcej
Złoty Medal Targów Natura Food
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies