Muffiny dyniowe
Pyszny, jesienny deser - dyniowe muffiny z pigwą z miodem. Dodatkowy bonus - przepis na zapas purée dyniowego do wykorzystania w innych przepisach.
Składniki
300 g mąki 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka pomarańczowa 2 łyżki cukru wanilinowego 2 jajka 200 g purée*** z dyni 60 ml mleka 150 g masła, roztopionego 1 słoik Pigwy w miodzie cukier puder |
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
Przesiej do miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodaj cukier, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy, wanilię. Wymieszaj i odstaw.
W drugiej misce wymieszaj purée*** (poniżej znajdziesz przepis na purée) z dyni z jajkami. Dodaj roztopione masło i mleko, wymieszaj całość.
Połącz suche i mokre składniki. Wymieszaj całość niedbale, dodaj 1 słoik Pigwy w miodzie i wymieszaj tylko do połączenia składników. Masę wyłóż do papilotek, wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu posyp muffiny cukrem pudrem.
Smacznego!
Wskazówki
***Jak zrobić purée z dyni?
Pokrój dynię razem ze skórą na kawałki, usuń pestki*. (*pestki możesz umyć i wysuszyć - będą idealne do skubania przed telewizorem). Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Kawałki dyni ułóż skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut do miękkości. Sprawdzaj widelcem czy łatwo wchodzi w miąższ. Wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź. Wydrąż łyżką upieczony miąższ zmiksuj go blenderem na gładkie puree.
Jeśli dynia jest wodnista możesz ją odcisnąć w gazie.
Niektóre odmiany dyni można zblendować ze skórą, np. Hokkaido. Wtedy purée jest gęste, a masa jest bardziej aromatyczna i wyrazista w smaku. Uważaj na to, jeśli nie chcesz, żeby smak dyni był dominujący w potrawie.