Korzenna tarta z jabłkami i eko konfiturą agrestową
Data: 4 grudnia 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Korzenna tarta z jabłkami i eko konfiturą agrestową

220 minut (z chłodzeniem i pieczeniem)
Średnie
Deser
8-10 osób

Pyszna korzenna tarta z jabłkami i konfiturą agrestową. Idealna na spotkania z przyjaciółmi. Maślane, pachnące przyprawami ciasto oraz kwaskowe owocowe nadzienie to idealne połączenie smaków kwaśnego ze słodkim! Ładnie udekorowana tarta będzie ozdobą świątecznego stołu!



Składniki

230 gramów mąki pszennej

70 gramów pierników Katarzynek  lub ciasteczek korzennych, zmielonych na proszek

100 gramów drobnego cukru do wypieków

200 gramów masła, zimnego i pokrojonego na kawałki

1 jajko

2 łyżki kwaśnej śmietany

szczypta soli

Składniki na nadzienie:

70 dkg kwaśnych jabłek

0,5 szkl suszonej żurawiny, namoczonej przez kilkanaście minut we wrzątku

1/3 szklanki cukru

2 łyżki wody

2 łyżki masła

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka cynamonu mielonego

1/2 łyżeczki imbiru mielonego

1/2 łyżeczki goździków mielonych

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej

1/2 słoiczka eko konfitury agrestowej

1 cytryna

1 jajko, roztrzepane

Sposób przygotowania

Rozpocząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki na kruchy spód zmiksować w malakserze. Krótko zagnieść i przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce 30-60 minut.

Do miski wycisnąć sok z cytryny. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Kawałki jabłek przełożyć do miski z sokiem z cytryny, wymieszać.

Na patelnię wysypać cukier, zalać wodą, wymieszać. Podgrzewać nie mieszając, a jedynie lekko obracając patelnią  do momentu aż cukier się skarmelizuje i nabierze złotego koloru. Dodać masło, wymieszać do połączenia.

Do sosu karmelowego wsypać pokrojone w ósemki jabłka i przyprawy. Dodać żurawinę, wymieszać.

Smażyć wszystko przez chwilę, mieszając, aż część owoców się lekko rozpadnie.

Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać do owoców, wymieszać, zdjąć z palnika. Wystudzić.

Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części, jedna większa od drugiej (mniej więcej 60% i 40%). Większą część rozwałkować na wymiar formy, wyłożyć nim jej dno i boki, dociskając.

Wyłożoną ciastem formę schować do lodówki i chłodzić ok 0,5-1 godz.

Piekarnik nagrzac do 190 C (góra- dół). Wyjąć formę z lodówki, wyłożyć na wierzch papier do pieczenia i fasolki do pieczenia. Piec ok 10 min po czym zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze ok 5 min. Lekko przestudzić.

Na przestudzone ciasto wyłożyć konfiturę agrestową, rozsmarować po dnie. Na wierzch wyłożyć nadzienie owocowe, wyrównać.

Mniejszą część ciasta rozwałkować i foremką do ciastek powycinać wzory (gwiazdki, serduszka, kwiatki). Ułożyć je na owocach i posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 40  minut. Wyjąć, wystudzić.

Tartę kroić dopiero po wystudzeniu. Soki, które w trakcie pieczenia wypłyną z owoców, w trakcie stygnięcia zwiążą się i wchłoną.

Wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Wskazówki

Składniki na formę o średnicy ok 25 cm.

 

Loading...