Tortilla to genialna przekąska na imprezę, na drugie śniadanie do pracy czy na wycieczkę. W zależności jakiego nadzienia użyjesz możesz przygotować również jako pożywny obiad. Od Twojej fantazji kulinarnej zależy jaki smak uzyskasz, no i trochę od zawartości Twojej lodówki :)
Tortilla placki 20cm 4szt Papryka 1szt Cebula czerwona 1szt Pomidor 1szt Ogórek świeży 1szt Rukola 1 opak Ser feta 100g Oliwa z oliwek 20ml Sól, pieprz do smaku |
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki, cebulę kroimy w piórka, pomidor i ogórek w półplasterki. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy ze sobą doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę.
Placki tortilli skropić wodą i chwilę podgrzać na patelni, następnie smarujemy ognistą salsą paprykową, układamy pokruszoną fetę, rukolę oraz odsączone na sitku świeże warzywa i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.
Tak przygotowany placek zwijamy w poket. Czynność powtarzamy z pozostałymi plackami do wykończenia składników.
Smacznego!
Nie zawsze kupne placki mają dobry skład, ale zrobienie ich samemu jest banalnie proste. Skorzystaj z poniższego przepisu:
Domowe placki na tortille:
Wymienione składniki połączyć, a następnie przez 5-7 minut wyrabiać sprężyste ciasto. Jeżeli chcesz możesz dodać dodatki, np. zioła, sezam, siemię lniane. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. Następnie podzielić je na równe części i formować kulki.
Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek o średnicy zbliżonej do średnicy patelni. Piec bez tłuszczu po 20 sekund z każdej strony. Po zdjęciu z patelni możesz od razu nadziać placki farszem lub odstawić do późniejszego wykorzystania. Wtedy postępuj zgodnie z powyższym przepisem.