Wegetariańska tortilla z ognistą salsą
Data: 28 lipca 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Tortilla to genialna przekąska na imprezę, na drugie śniadanie do pracy czy na wycieczkę. Latem sprawdzi się jako lekki obiad.

40 minut
łatwe
Przekąska
4 osoby

Tortilla to genialna przekąska na imprezę, na drugie śniadanie do pracy czy na wycieczkę. W zależności jakiego nadzienia użyjesz możesz przygotować również jako pożywny obiad. Od Twojej fantazji kulinarnej zależy jaki smak uzyskasz, no i trochę od zawartości Twojej lodówki :)

Składniki

Tortilla placki 20cm  4szt

Papryka 1szt

Cebula czerwona 1szt

Pomidor 1szt

Ogórek świeży 1szt

Rukola 1 opak

Ser feta 100g

Ognista salsa paprykowa

Oliwa z oliwek 20ml

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki, cebulę kroimy w piórka, pomidor i ogórek w półplasterki. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy ze sobą doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę.


Placki tortilli skropić wodą i chwilę podgrzać na patelni, następnie smarujemy ognistą salsą paprykową, układamy pokruszoną fetę, rukolę oraz odsączone na sitku świeże warzywa i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.

Tak przygotowany placek zwijamy w poket. Czynność powtarzamy z pozostałymi plackami do wykończenia składników.

Smacznego!

Wskazówki

Nie zawsze kupne placki mają dobry skład, ale zrobienie ich samemu jest banalnie proste. Skorzystaj z poniższego przepisu:

Domowe placki na tortille:

  • 25 dag mąki pełnoziarnistej mąki pszennej, orkiszowej lub żytniej
  • 125 - 150 ml gorącej wody
  • 3-5 łyżek oleju
  • sól

Wymienione składniki połączyć, a następnie przez 5-7 minut wyrabiać sprężyste ciasto. Jeżeli chcesz możesz dodać dodatki, np. zioła, sezam, siemię lniane. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. Następnie podzielić je na równe części i formować kulki.

Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek o średnicy zbliżonej do średnicy patelni. Piec bez tłuszczu po 20 sekund z każdej strony. Po zdjęciu z patelni możesz od razu nadziać placki farszem lub odstawić do późniejszego wykorzystania. Wtedy postępuj zgodnie z powyższym przepisem.

Loading...