Wegetariańska tortilla z ognistą salsą
Tortilla to genialna przekąska na imprezę, na drugie śniadanie do pracy czy na wycieczkę. Latem sprawdzi się jako lekki obiad.
Tortilla to genialna przekąska na imprezę, na drugie śniadanie do pracy czy na wycieczkę. W zależności jakiego nadzienia użyjesz możesz przygotować również jako pożywny obiad. Od Twojej fantazji kulinarnej zależy jaki smak uzyskasz, no i trochę od zawartości Twojej lodówki :)
Składniki
Tortilla placki 20cm 4szt Papryka 1szt Cebula czerwona 1szt Pomidor 1szt Ogórek świeży 1szt Rukola 1 opak Ser feta 100g Oliwa z oliwek 20ml Sól, pieprz do smaku |
Sposób przygotowania
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki, cebulę kroimy w piórka, pomidor i ogórek w półplasterki. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy ze sobą doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę.
Placki tortilli skropić wodą i chwilę podgrzać na patelni, następnie smarujemy ognistą salsą paprykową, układamy pokruszoną fetę, rukolę oraz odsączone na sitku świeże warzywa i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.
Tak przygotowany placek zwijamy w poket. Czynność powtarzamy z pozostałymi plackami do wykończenia składników.
Smacznego!
Wskazówki
Nie zawsze kupne placki mają dobry skład, ale zrobienie ich samemu jest banalnie proste. Skorzystaj z poniższego przepisu:
Domowe placki na tortille:
- 25 dag mąki pełnoziarnistej mąki pszennej, orkiszowej lub żytniej
- 125 - 150 ml gorącej wody
- 3-5 łyżek oleju
- sól
Wymienione składniki połączyć, a następnie przez 5-7 minut wyrabiać sprężyste ciasto. Jeżeli chcesz możesz dodać dodatki, np. zioła, sezam, siemię lniane. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. Następnie podzielić je na równe części i formować kulki.
Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek o średnicy zbliżonej do średnicy patelni. Piec bez tłuszczu po 20 sekund z każdej strony. Po zdjęciu z patelni możesz od razu nadziać placki farszem lub odstawić do późniejszego wykorzystania. Wtedy postępuj zgodnie z powyższym przepisem.