Aromat tego ciasta rozniesie się po całym mieszkaniu i na chwilę przeniesiesz się do słodkiego i beztroskiego dzieciństwa.
Gorzka czekolada 200g Masło 250g Kakao 80g Mąka pszenna 60g Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Cukier 200g Jaja 4szt Biała czekolada pokrojona 100g |
W gorącej kąpieli roztapiamy masło i gorzką czekoladę. Po rozpuszczeniu odstawiamy na bok.
Jaja ucieramy z cukrem i dodajemy kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz 3 łyżki syropu.
Mieszamy dwie masy razem i dodajemy białą czekoladę.
Przelewamy do formy i pieczemy 35 min w temperaturze 180 st.C.
Pozostały syrop wlewamy do garnuszka i redukujemy na wolnym ogniu przez chwilę. Po ostygnięciu polewamy ciasto
Smacznego!
Polecamy wypróbować ten przepis również z innymi syropami, zwłaszcza z syropem korzennym i o smaku szarlotki.