Data: 22 października 2021
Brownie o piernikowym smaku
Data: 22 października 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Aromat tego ciasta rozniesie się po całym mieszkaniu i na chwilę przeniesiesz się do słodkiego i beztroskiego dzieciństwa.

60 minut
Średnie
Deser
6 osoby

Aromat tego ciasta rozniesie się po całym mieszkaniu i na chwilę przeniesiesz się do słodkiego i beztroskiego dzieciństwa.



Składniki

Gorzka czekolada 200g

Masło 250g

Kakao 80g

Mąka pszenna 60g

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Cukier 200g

Jaja 4szt

Biała  czekolada pokrojona 100g

100ml Syropu piernikowego

Sposób przygotowania

W gorącej kąpieli roztapiamy masło i gorzką czekoladę. Po  rozpuszczeniu odstawiamy na bok. 

Jaja ucieramy z cukrem i dodajemy kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz 3 łyżki syropu.

Mieszamy dwie masy razem i dodajemy białą czekoladę.

Przelewamy do formy i pieczemy 35 min w temperaturze 180 st.C.

Pozostały syrop wlewamy do garnuszka i redukujemy na wolnym ogniu przez chwilę. Po ostygnięciu polewamy ciasto 

Smacznego!

Wskazówki

Polecamy wypróbować ten przepis również z innymi syropami, zwłaszcza z syropem korzennym i o smaku szarlotki.

Loading...