Wigilijny makaron z makiem
Data: 15 grudnia 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Danie bez którego nie może obejść się kolacja wigilijna - makaron z makiem

40 minut
łatwy
Deser
4-8 osób

Danie bez którego nie może obejść się kolacja wigilijna - makaron z makiem

Składniki

MASA MAKOWA:

300 ml wody

200 ml mleka

200 g zmielonego maku

3 łyżek miodu

3 łyżki konfitury carskiej

1 łyżka masła

skórka starta z pomarańczy

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo:

400 g makaronu

0,5 szklanki orzechów włoskich

1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

W garnku zagotowujemy wodę wraz z mlekiem. Dodajemy mak i na małym ogniu gotujemy przez 20 minut często mieszając.

Napęczniały mak następnie odsączamy z nadmiaru płynu i mieszamy go z masłem i pozostałymi składnikami.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Ugotowany makaron dodajemy do masy makowej i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Całość dekorujemy prażonymi orzechami oraz miodem.

Smacznego!

Wskazówki

Przepis do pobrania ze świątecznym ebookiem z przepisami.

Loading...