Danie bez którego nie może obejść się kolacja wigilijna - makaron z makiem
MASA MAKOWA: 300 ml wody 200 ml mleka 200 g zmielonego maku 3 łyżek miodu 1 łyżka masła skórka starta z pomarańczy 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: 400 g makaronu 0,5 szklanki orzechów włoskich |
W garnku zagotowujemy wodę wraz z mlekiem. Dodajemy mak i na małym ogniu gotujemy przez 20 minut często mieszając.
Napęczniały mak następnie odsączamy z nadmiaru płynu i mieszamy go z masłem i pozostałymi składnikami.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Ugotowany makaron dodajemy do masy makowej i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Całość dekorujemy prażonymi orzechami oraz miodem.
Smacznego!
Przepis do pobrania ze świątecznym ebookiemz przepisami.