Pierogi z serem i syropem wiśniowym
Data: 16 maja 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Tradycyjne, polskie, pyszne danie. Przypomnij sobie smak dzieciństwa.

45 minut
Średnie
Obiad
4 osoby

Tradycyjne, polskie, pyszne danie. Przypomnij sobie smak dzieciństwa.

Składniki

2 szklanki mąki pszennej

Biały ser półtłusty

1 łyżka cukry

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka oleju

Syrop wiśniowy

Sposób przygotowania

Ser rozgniatamy z cukrem oraz cukrem waniliowym.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy stopniowo 1 szklankę gorącej wody .

Zagniatamy ciasto tak aby było jędrne.

Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy koła szklanką.

Na każde kółko wykładamy łyżeczkę sera, zwilżamy brzegi wodą i zlepiamy pierogi.

Gotujemy w wodzie z odrobiną oleju, 2-3 minuty  po tym jak pierogi wypłyną na wierzch. 

Podajemy z syropem wiśniowym.

Smacznego!

Wskazówki

Do pierogów możesz użyć innych syropów - polecamy zwłaszcza smaki malinowe.

Dla podkręcenia smaku odrobinę syropu możemy również dodać do farszu.

Loading...