Tradycyjne, polskie, pyszne danie. Przypomnij sobie smak dzieciństwa.
2 szklanki mąki pszennej Biały ser półtłusty 1 łyżka cukry 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka oleju |
Ser rozgniatamy z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy stopniowo 1 szklankę gorącej wody .
Zagniatamy ciasto tak aby było jędrne.
Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy koła szklanką.
Na każde kółko wykładamy łyżeczkę sera, zwilżamy brzegi wodą i zlepiamy pierogi.
Gotujemy w wodzie z odrobiną oleju, 2-3 minuty po tym jak pierogi wypłyną na wierzch.
Podajemy z syropem wiśniowym.
Smacznego!
Do pierogów możesz użyć innych syropów- polecamy zwłaszcza smaki malinowe.
Dla podkręcenia smaku odrobinę syropu możemy również dodać do farszu.