Wystarczą tylko trzy składniki, żeby przygotować pyszny i zdrowy deser.
𝒞𝒾𝑒𝓀𝒶𝓌𝑜𝓈𝓉𝓀𝒾 𝑜 𝓉𝒶𝓅𝒾𝑜𝒸𝑒:
Tapioka jest otrzymywana z manioku i jest idealna do przyrządzania delikatnych dań. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. To produkt hipoalergiczny, bezsmakowy, bezglutenowy i bez cholesterolu.
Tapioka jest polecana w dietach przy odchudzaniu, bo zawiera mało kalorii. 100 gramów surowej tapioki to ok 350 kalorii, ale pochłania wodę i zwiększa swoją objętość i po ugotowaniu ilość kalorii zmniejsza się do niespełna 160 kalorii.
Tapiokę zaleca się osobom z celiakią i nietolerancją tego białka bo nie zawiera glutenu. Jest dobrym źródłem skrobi opornej, która wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Zaleca się, żeby stosować ją w różnych dolegliwościach i chorobach, np.: choroba Leśniowskiego-Crohna, w prewencji cukrzycy typu 2. Jako produkt wysoko skrobiowy wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, wspomaga bakterie jelitowe. Zachęcam do poczytania na temat prozdrowotnych właściwości skrobi.
1/3 szklanki drobnej tapioki 700-800 ml mleka kokosowego |
Tapiokę zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na około godzinę, aby tapioka napęczniała.
Następnie gotujemy na małym ogniu przez 10-15 min, aż do momentu, kiedy perełki tapioki staną się przezroczyste.
Przekładamy do miseczek i zostawiamy do zgęstnienia.
Podajemy z konfiturą mango z jabłkiem.
Smacznego!
Tapiokę możesz podać z innymi owocami w syropie, np. wiśniami z rumem, owocowymi syropamilub każdym smakiem konfitur.
Podczas gotowania tapioki można dodać ekstrakt z wanilii i dodatkowy cukier, jeśli lubimy słodkie posiłki. Pamiętajmy, że mleko kokosowe jest naturalnie słodkie.