Flaczki po warszawsku
Data: 25 października 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje , Obiad



Kuchnia Mazowsza - tradycyjne, przepyszne flaczki warszawskie

Składniki

  • Ognista salsa paprykowa 2 łyżki
  • Flaki wołowe 1kg
  • Włoszczyzna 1 szt
  • Cebula biała 1szt
  • Szponder wołowy 400g
  • Marchewka 2szt
  • Seler 0,5 szt
  • Pietruszka 1szt
  • Liść laurowy 3szt
  • Ziele angielskie 4 szt
  • Sól i pieprz do smaku 
Pulpety:
  • Wątróbka drobiowa 200g
  • Cebula 1szt
  • Natka pietruszki
  • Jajka 2szt
  • Bułka czerstwa 1szt
  • Mleko 200ml
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Flaki dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut. 

Bułkę zalewamy mlekiem i również odstawiamy do namoczenia. 

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Smażymy na oleju do zrumienienia i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Chwilę jeszcze razem smażymy, odstawiamy do ostygnięcia. 

Flaki odcedzamy, zalewamy ponownie zimną wodą. Zagotowujemy i dalej obgotowujemy do momentu, aż będą lekko miękkie. Przecedzamy i odstawiamy do dołożenia i dogotowania w bulionie. 

W osobnym garnku nastawiamy bulion: dodajemy szponder, umytą i obraną włoszczyznę oraz opaloną cebulę. Zagotowujemy, zbieramy szumowinę i gotujemy około godziny. 

Wątróbkę miksujemy na gładko. Dodajemy namoczoną bułkę, posiekaną natkę pietruszki oraz jajka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy małe pulpeciki. 

Ugotowany bulion odcedzamy, dodajemy flaki gotujemy do miękkości. 

Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na sam koniec dodajemy pulpeciki i 2 łyżki salsy paprykowej. Mieszamy delikatnie i jeszcze chwilę gotujemy.

Podajemy w miseczkach ozdobione posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Wskazówki

Do flaczków możesz użyć ulubione przyprawy i dla łagodniejszej wersji zwykłą salsę paprykową.

Możesz podać posypane startym parmezanem - tak dawniej podawano w lepszych restauracjach.

Flaczki po warszawsku
Flaczki po warszawsku
Flaczki po warszawsku
Loading...