Tarta a'la mazurek cytrynowo - miodowy
Data: 29 marca 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Słoneczna tarta cytrynowo- miodowa bez pieczenia.

20 minut + chłodzenie
Średnie
Deser
6 osób

Słoneczna tarta cytrynowo- miodowa bez pieczenia, idealna jako Wielkanocny deser.

Składniki
Spód:

1 1/2 szkl płatków owsianych zwykłych

1/2 szkl orzechów brazylijskich lub migdałów

1 łyżka miodu

2 łyżka płynnego oleju kokosowego

15 daktyli medjool

Nadzienie:

1 1/2 szklanki orzechów nerkowca, namoczonych przez kilka godzin lub noc

5-6 łyżek stałej części mleczka kokosowego

5 -6 plasterków cytrynek z miodem + 4 łyżki zalewy

1/4 szklanki oleju kokosowego

Skórka otarta z jednej cytryny + 2-3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

2 łyżki miodu

Cytrynki z miodem i borówki do dekoracji

Sposób przygotowania
Spód:

W pojemniku robota kuchennego rozdrobnić płatki i orzechy.

Dodać daktyle, olej kokosowy i miód i zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Formę do tarty (ok 22cm ) natłuścić olejem kokosowym i wylepić dno i boki formy masą, dociskając mocno.

Formę wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Nadzienie:

Odsączyć orzechy.

Przełożyć je wraz ze śmietanką kokosową do pojemnika robota kuchennego i zmiksować na gładką masę ( może to potrwać kilka minut).

Dodać olej kokosowy, cytrynki wraz z zalewą, skórkę i sok ze świeżej cytryny. Doprawić miodem i ponownie zmiksować na gładko.

Masę wylać na schłodzony spód i wstawić na ok 1-2 godz do zamrażarki. Po tym czasie przechowywać tartę w lodówce.

Przed podaniem udekorować cytrynkami z miodem oraz borówkami.

Smacznego!

Wskazówki

Do przepisu możesz wykorzystać inne smaki cytrynek. Cytrynki z pędami sosny dodadzą wiosennego charakteru.

Wykorzystaj jeden z naszych miodów, np wielokwiatowy.

Loading...