Pieczone pączki
Data: 31 stycznia 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Pyszne, puszyste i lekkie pieczone pączki tradycyjną konfiturą z płatków róży, nie może ich zabraknąć w tłusty czwartek

Składniki

  • Konfitura z płatków róży
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier i szczyptę soli.

Masło rozpuszczamy na bardzo małym ogniu i chłodzimy.

Do mąki dodajemy rozpuszczone masło i spirytus. Wyrabiamy ciasto a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Z porcji ciasta formujemy kółka.

Ciasto nadziewamy łyżeczką konfitury z płatków róży i sklejamy.

Gotowe pączki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Pączki pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach.

Przed podaniem posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego!

Wskazówki

Do tak przygotowanego ciasta sprawdzą się również inne nasze konfitury.

Jeżeli wolisz, pączki możesz również usmażyć.

Pieczone pączki
Pieczone pączki
Pieczone pączki
Loading...