Pieczone pączki
Data: 31 stycznia 2024
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Pyszne, puszyste i lekkie pieczone pączki tradycyjną konfiturą z płatków róży, nie może ich zabraknąć w tłusty czwartek

Składniki

  • Konfitura z płatków róży
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier i szczyptę soli.

Masło rozpuszczamy na bardzo małym ogniu i chłodzimy.

Do mąki dodajemy rozpuszczone masło i spirytus. Wyrabiamy ciasto a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Z porcji ciasta formujemy kółka.

Ciasto nadziewamy łyżeczką konfitury z płatków róży i sklejamy.

Gotowe pączki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Pączki pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach.

Przed podaniem posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego!

Wskazówki

Do tak przygotowanego ciasta sprawdzą się również inne nasze konfitury. Szczególnie polecamy konfiturę malinowo - pigwową o obniżonej zawartości cukru.

Jeżeli wolisz, pączki możesz również usmażyć.

Pieczone pączki
Pieczone pączki
Pieczone pączki
Loading...