Pieczone pączki
Pyszne, puszyste i lekkie pieczone pączki tradycyjną konfiturą z płatków róży, nie może ich zabraknąć w tłusty czwartek
Składniki
- Konfitura z płatków róży
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 30 g cukru
- 40 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki spirytusu
- Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier i szczyptę soli.
Masło rozpuszczamy na bardzo małym ogniu i chłodzimy.
Do mąki dodajemy rozpuszczone masło i spirytus. Wyrabiamy ciasto a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Z porcji ciasta formujemy kółka.
Ciasto nadziewamy łyżeczką konfitury z płatków róży i sklejamy.
Gotowe pączki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Pączki pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego!
Wskazówki
Do tak przygotowanego ciasta sprawdzą się również inne nasze konfitury. Szczególnie polecamy konfiturę malinowo - pigwową o obniżonej zawartości cukru.
Jeżeli wolisz, pączki możesz również usmażyć.