Wegańskie steki z kalafiora z jamonezem
Data: 22 czerwca 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Jeśli dysponujesz cudownym produktem doskonałej jakości to wystarczy, abyś tworząc danie z jego użyciem odpowiednio go docenił na Twoim talerzu ......

20 minut
Łatwe
Przekąska
1 osoba

Jeśli dysponujesz cudownym produktem doskonałej jakości to wystarczy, abyś tworząc danie z jego użyciem odpowiednio go docenił na Twoim talerzu. Jeśli jest idealny - nie ulepszaj go na siłę, nie zmieniaj, nie dodawaj. Stwórz tylko dla niego odpowiednie towarzystwo. Danie powinno być proste, minimalistyczne - pozwól, aby ten nieprzeciętny składnik pozostał królem.

Składniki

1 mały kalafior na 1 osobę

Oliwa z oliwek

Świeży tymianek

Świeżo zmielony czarny pieprz

Świeżo zmielona sól morska

1 słoik Jamonezu

 
Sposób przygotowania

Kalafior oczyść z liści i umyj, następnie pokrój go w plastry grubości około 1,5 centymetra.

Każdy plaster posmaruj z obu stron oliwą z oliwek oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz listkami tymianku.

Grilluj na średnim ogniu około 5-7 minut z każdej strony.

Plastry możesz także upiec w piekarniku.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, ułóż kalafiora na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz przez około 20 minut.

Upieczone steki podawaj z Jamonezem. Stanowi gotowy dodatek – nie musisz go modyfikować!

Posyp plastry dodatkowo kilkoma listkami tymianku.

Smacznego!

Wskazówki

W podobny sposób możesz przygotować paprykę, kolby kukurydzy pokrojone w plastry, cukinię i bakłażana. Ugrilluj warzywa i podawaj z jamonezem.

Do dań z grilla podawaj lemoniadę z cytrynkami Eterno.

Loading...