Jeśli dysponujesz cudownym produktem doskonałej jakości to wystarczy, abyś tworząc danie z jego użyciem odpowiednio go docenił na Twoim talerzu. Jeśli jest idealny - nie ulepszaj go na siłę, nie zmieniaj, nie dodawaj. Stwórz tylko dla niego odpowiednie towarzystwo. Danie powinno być proste, minimalistyczne - pozwól, aby ten nieprzeciętny składnik pozostał królem.
1 mały kalafior na 1 osobę Oliwa z oliwek Świeży tymianek Świeżo zmielony czarny pieprz Świeżo zmielona sól morska 1 słoik Jamonezu |
Kalafior oczyść z liści i umyj, następnie pokrój go w plastry grubości około 1,5 centymetra.
Każdy plaster posmaruj z obu stron oliwą z oliwek oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz listkami tymianku.
Grilluj na średnim ogniu około 5-7 minut z każdej strony.
Plastry możesz także upiec w piekarniku.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, ułóż kalafiora na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz przez około 20 minut.
Upieczone steki podawaj z Jamonezem. Stanowi gotowy dodatek – nie musisz go modyfikować!
Posyp plastry dodatkowo kilkoma listkami tymianku.
Smacznego!
W podobny sposób możesz przygotować paprykę, kolby kukurydzy pokrojone w plastry, cukinię i bakłażana. Ugrilluj warzywa i podawaj z jamonezem.
Do dań z grilla podawaj lemoniadę z cytrynkami Eterno.