Wegańskie steki z kalafiora z jamonezem
Jeśli dysponujesz cudownym produktem doskonałej jakości to wystarczy, abyś tworząc danie z jego użyciem odpowiednio go docenił na Twoim talerzu ......
Składniki
- 1 mały kalafior na 1 osobę
- Oliwa z oliwek
- Świeży tymianek
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Świeżo zmielona sól morska
- 1 słoik Jamonezu
Sposób przygotowania
Kalafior oczyść z liści i umyj, następnie pokrój go w plastry grubości około 1,5 centymetra.
Każdy plaster posmaruj z obu stron oliwą z oliwek oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz listkami tymianku.
Grilluj na średnim ogniu około 5-7 minut z każdej strony.
Plastry możesz także upiec w piekarniku.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, ułóż kalafiora na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz przez około 20 minut.
Upieczone steki podawaj z Jamonezem. Stanowi gotowy dodatek – nie musisz go modyfikować!
Posyp plastry dodatkowo kilkoma listkami tymianku.
Smacznego!
Wskazówki
W podobny sposób możesz przygotować paprykę, kolby kukurydzy pokrojone w plastry, cukinię i bakłażana. Ugrilluj warzywa i podawaj z jamonezem.
Do dań z grilla podawaj lemoniadę z cytrynkami z rumem w syropie.