Pieczone bakłażany z chrupiącą cieciorką
Data: 10 lipca 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Ten przepis zaskakuje wykorzystaniem konfitury Mango z jabłkiem. Okazuje się, że w wytrawnych potrawach sprawdza się wyśmienicie.

60 minut
Średnio trudne
Obiad
2 osoby

Ten przepis zaskakuje wykorzystaniem konfitury Mango z jabłkiem. Okazuje się, że w wytrawnych potrawach sprawdza się wyśmienicie. Bakłażany są pyszne i aromatyczne, cieciorka przyjemnie chrupiąca, a prosta sałatka z pietruszki, granatu i fety dodaje świeżości całemu daniu.

Składniki

Glazura:

2 niezbyt duże bakłażany

4 łyżki konfitury mango z jabłkiem

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka drobno posiekanej czerwonej cebuli

1 łyżeczka nasion kolendry

1/2 łyżeczki płatków chili

Duża szczypta kuminu

1 łyżeczka soku z cytryny

Sól, pieprz

Odrobina oliwy

Cieciorka:

1,5 szkl cieciorki ze słoika

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżka oleju

 Sól

Sałatka:

1/2 szkl natki pietruszki

1/3 granata

40g fety

Łyżka oliwy

Pieprz

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (góra/ dół). Wszystkie składniki glazury mieszamy w misce i odstawiamy na bok. Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół i ostrym nożem nacinamy miąższ w kratkę tak, aby nie przeciąć skóry.

Miąższ bakłażanów nacieramy odrobiną oliwy oraz połową glazury.

Cieciorkę odsączamy z zalewy i mieszamy w misce z olejem i przyprawami.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na połowie układamy cieciorkę w jednej warstwie a obok kładziemy glazurowane bakłażany.

Pieczemy ok 40 minut. Po ok 20 minutach mieszamy cieciorkę, a bakłażany smarujemy resztą glazury. Wkładamy na dalsze 20 minut do pieca.

W tym czasie siekamy natkę, mieszamy z granatem. Doprawiamy oliwą i pieprzem. Dodajemy pokruszoną fetę.

Upieczone bakłażany podajemy na chrupiącej cieciorce, udekorowane porcją sałatki z pietruszki.

Smacznego!

Wskazówki

Polecamy wykorzystać inne przetwory ETERNO, doskonały do tego przepisu będzie Chutney gruszkowy lub Żurawina z gruszką.
Przepis ten możesz również wykonać na bazie cukinii.

Loading...