Pieczone bakłażany z chrupiącą cieciorką

Ten przepis zaskakuje wykorzystaniem konfitury Mango z jabłkiem. Okazuje się, że w wytrawnych potrawach sprawdza się wyśmienicie.
Składniki
Glazura:
- 2 niezbyt duże bakłażany
- 4 łyżki mango z jabłkiem bez dodatku cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- Duża szczypta kuminu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól, pieprz
- Odrobina oliwy
Cieciorka:
- 1,5 szklanki cieciorki ze słoika
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżka oleju
- Sól
Sałatka:
- 1/2 szklanki natki pietruszki
- 1/3 granata
- 40g fety
- Łyżka oliwy
- Pieprz
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (góra/dół). Wszystkie składniki glazury mieszamy w misce i odstawiamy na bok. Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół i ostrym nożem nacinamy miąższ w kratkę tak, aby nie przeciąć skóry.
Miąższ bakłażanów nacieramy odrobiną oliwy oraz połową glazury.
Cieciorkę odsączamy z zalewy i mieszamy w misce z olejem i przyprawami.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na połowie układamy cieciorkę w jednej warstwie a obok kładziemy glazurowane bakłażany.
Pieczemy ok 40 minut. Po ok 20 minutach mieszamy cieciorkę, a bakłażany smarujemy resztą glazury. Wkładamy na dalsze 20 minut do pieca.
W tym czasie siekamy natkę, mieszamy z granatem. Doprawiamy oliwą i pieprzem. Dodajemy pokruszoną fetę.
Upieczone bakłażany podajemy na chrupiącej cieciorce, udekorowane porcją sałatki z pietruszki.
Smacznego!
Wskazówki
Polecamy wykorzystać inne przetwory ETERNO, doskonały do tego przepisu będzie Chutney gruszkowy.
Przepis ten możesz również wykonać na bazie cukinii.


