Pieczone bakłażany z chrupiącą cieciorką
Data: 10 lipca 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Ten przepis zaskakuje wykorzystaniem konfitury Mango z jabłkiem. Okazuje się, że w wytrawnych potrawach sprawdza się wyśmienicie.

Składniki

Glazura:

  • 2 niezbyt duże bakłażany
  • 4 łyżki mango z jabłkiem bez dodatku cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • Duża szczypta kuminu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Odrobina oliwy

Cieciorka:

  • 1,5 szklanki cieciorki ze słoika
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka oleju
  •  Sól

Sałatka:

  • 1/2 szklanki natki pietruszki
  • 1/3 granata
  • 40g fety
  • Łyżka oliwy
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (góra/dół). Wszystkie składniki glazury mieszamy w misce i odstawiamy na bok. Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół i ostrym nożem nacinamy miąższ w kratkę tak, aby nie przeciąć skóry.

Miąższ bakłażanów nacieramy odrobiną oliwy oraz połową glazury.

Cieciorkę odsączamy z zalewy i mieszamy w misce z olejem i przyprawami.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na połowie układamy cieciorkę w jednej warstwie a obok kładziemy glazurowane bakłażany.

Pieczemy ok 40 minut. Po ok 20 minutach mieszamy cieciorkę, a bakłażany smarujemy resztą glazury. Wkładamy na dalsze 20 minut do pieca.

W tym czasie siekamy natkę, mieszamy z granatem. Doprawiamy oliwą i pieprzem. Dodajemy pokruszoną fetę.

Upieczone bakłażany podajemy na chrupiącej cieciorce, udekorowane porcją sałatki z pietruszki.

Smacznego!

Wskazówki

Polecamy wykorzystać inne przetwory ETERNO, doskonały do tego przepisu będzie Chutney gruszkowy.
Przepis ten możesz również wykonać na bazie cukinii.

Pieczone bakłażany z chrupiącą cieciorką
Pieczone bakłażany z chrupiącą cieciorką
Pieczone bakłażany z chrupiącą cieciorką
Loading...