200 gramów mąki kukurydzianej 100 gramów mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki stołowe oleju ciepła woda ulubione przyprawy 2 litry oleju (do smażenia) |
Wlej olej do garnka i rozgrzej.
Obie mąki przesiej do miski, dodaj sól, olej i przyprawy, wymieszaj wszystkie składniki, następnie dolej do nich ciepłą wodę i wyrób ciasto. Ilość dodanej wody zależy od konsystencji ciasta – powinno dać się rozwałkować oraz być jednolite i elastyczne.
Przełóż ciasto na blat oprószony mąką, następnie rozwałkuj je i nakłuj widelcem. Wytnij z niego niewielkie trójkąty.
Trójkąty wrzucaj partiami do gorącego oleju. Gdy będą mieć złoty kolor wyłóż je na ręcznik kuchenny. Jeszcze gorące posypujemy ulubionymi przyprawami.
Domowe nachos zaserwuj z Ognistą salsą paprykową.
Smacznego!
Naszą ulubioną przyprawą jest słodka lub ostra mielona papryka.
Jeżeli nie chcesz smażyć nachos, spróbuj upiec je w piekarniku. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 min.
Jako dodatek koniecznie podaj Salsę paprykową albo Ognistą salsę paprykową!