Wyszukaj na stronie:

Sałatka w stylu orientalnym z pieczonym łososiem

16 Października 2020
Sałatka w stylu orientalnym z pieczonym łososiem
25 minut.
Łatwe
Przekąska
1 osoba

Zaskakująca odsłona Konfitury pigwowej z imbirem i miodem! Użyta zamiast glazury do łososia pieczonego w piekarniku, podanego w formie sałatki w stylu orientalnym. Jakie to jest PYSZNE!!!

Składniki

1 filet z łososia ze skórą

konfitura pigwowa z imbirem i miodem

sól, pieprz

olej

garść mieszanki warzyw i sałat (endywia, biała kapusta, marchew, cykoria)

garść rukoli

3-4 rzodkiewki

0,5 dojrzałego awokado

sok z cytryny

czarny sezam

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Rybę umyj, osusz, następnie posyp solą i pieprzem. Następnie wysmaruj rybę grubą warstwą konfitury pigwowej z imbirem i miodem. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, ułóż w nim łososia (skórą do dołu) i piecz przez około 10 do 15 minut, aż wierzch pięknie się zarumieni.

Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w cienkie plastry, wysmaruj każdy plaster sokiem z cytryny. Wymieszaj mieszankę warzyw i sałat z rukolą, ułóż na dnie talerza. Dodaj plasterki rzodkiewki oraz awokado. Na sałacie ułóż upieczonego łososia (możesz usunąć skórę), posyp całość czarnym sezamem.

Jako dressing użyj do sałatki soki powstałe w wyniku pieczenia ryby lub (jeśli wolisz lżejszą wersję) konfiturę pigwową z imbirem i miodem.

Smacznego!

Wskazówki

Do sałatki możesz podać gorącą PITĘ - pyszne orientalne pieczywo. 

Sałatka w stylu orientalnym z pieczonym łososiem
Sałatka w stylu orientalnym z pieczonym łososiem
Sałatka w stylu orientalnym z pieczonym łososiem

Produkty, które mogą się przydać

Pigwa z imbirem i miodem
Konfitury
Pigwa z imbirem i miodem
13.00 PLN

Najnowsze przepisy

Makaron z sosem orzechowym
Makaron z sosem orzechowym
16 Października , 2020
Wafle przekładane kremem kokosowym
Wafle przekładane kremem kokosowym
16 Października , 2020
Placuszki bananowe
Placuszki bananowe
16 Października , 2020

Najnowsze aktualności

Audycja Smaki Mazowsza - o Eterno w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Konkurs "Pożegnanie Lata"
Czytaj więcej
II Dzień Cytryn w Słoiku
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies