Sałatka w stylu orientalnym z pieczonym łososiem
Zaskakująca odsłona Konfitury pigwowej z imbirem i miodem! Użyta zamiast glazury do łososia pieczonego w piekarniku, podanego w formie sałatki w stylu orientalnym.
Składniki
1 filet z łososia ze skórą sól, pieprz olej garść mieszanki warzyw i sałat (endywia, biała kapusta, marchew, cykoria) garść rukoli 3-4 rzodkiewki 0,5 dojrzałego awokado sok z cytryny czarny sezam |
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Rybę umyj, osusz, następnie posyp solą i pieprzem. Następnie wysmaruj rybę grubą warstwą konfitury pigwowej z imbirem i miodem. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, ułóż w nim łososia (skórą do dołu) i piecz przez około 10 do 15 minut, aż wierzch pięknie się zarumieni.
Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w cienkie plastry, wysmaruj każdy plaster sokiem z cytryny. Wymieszaj mieszankę warzyw i sałat z rukolą, ułóż na dnie talerza. Dodaj plasterki rzodkiewki oraz awokado. Na sałacie ułóż upieczonego łososia (możesz usunąć skórę), posyp całość czarnym sezamem.
Jako dressing użyj do sałatki soki powstałe w wyniku pieczenia ryby lub (jeśli wolisz lżejszą wersję) pigwę z imbirem i miodem.
Smacznego!
Wskazówki
Do sałatki możesz podać gorącą PITĘ - pyszne orientalne pieczywo.