Data: 16 października 2020
Sałatka w stylu orientalnym z pieczonym łososiem
Data: 16 października 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Zaskakująca odsłona Konfitury pigwowej z imbirem i miodem! Użyta zamiast glazury do łososia pieczonego w piekarniku, podanego w formie sałatki w stylu orientalnym.

25 minut.
Łatwe
Przekąska
1 osoba

Zaskakująca odsłona pigwy z imbirem i miodem! Użyta zamiast glazury do łososia pieczonego w piekarniku, podanego w formie sałatki w stylu orientalnym. Jakie to jest PYSZNE!!!

Składniki

1 filet z łososia ze skórą

Pigwa z imbirem i miodem

sól, pieprz

olej

garść mieszanki warzyw i sałat (endywia, biała kapusta, marchew, cykoria)

garść rukoli

3-4 rzodkiewki

0,5 dojrzałego awokado

sok z cytryny

czarny sezam

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Rybę umyj, osusz, następnie posyp solą i pieprzem. Następnie wysmaruj rybę grubą warstwą konfitury pigwowej z imbirem i miodem. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, ułóż w nim łososia (skórą do dołu) i piecz przez około 10 do 15 minut, aż wierzch pięknie się zarumieni.

Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w cienkie plastry, wysmaruj każdy plaster sokiem z cytryny. Wymieszaj mieszankę warzyw i sałat z rukolą, ułóż na dnie talerza. Dodaj plasterki rzodkiewki oraz awokado. Na sałacie ułóż upieczonego łososia (możesz usunąć skórę), posyp całość czarnym sezamem.

Jako dressing użyj do sałatki soki powstałe w wyniku pieczenia ryby lub (jeśli wolisz lżejszą wersję) pigwę z imbirem i miodem.

Smacznego!

Wskazówki

Do sałatki możesz podać gorącą PITĘ - pyszne orientalne pieczywo. 

Loading...