GRANOLA: |
2 szklanki płatków owsianych zwykłych 3/4 szklanki pistacji, z grubsza posiekanych 4 łyżki konfitura z płatków róży od ETERNO 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki wody różanej szczypta soli |
Malinowy pudding chia: |
250ml ulubionego mleka |
3 łyżki nasionek chia |
3/4 szklanki malin lekko rozgniecionych widelcem |
1 łyżka syropu klonowego lub miodu |
2 łyżki jogurtu naturalnego |
GRANOLA:
Na suchej patelni podprażyć płatki owsiane, dodać posiekane pistacje, sól i wodę różaną- chwilę razem podgrzewać.
W rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać konfiturę z płatków róży i podgrzewać chwilę, aż stanie się płynna.
Patelnię z płatkami zdjąć z ognia i zalać konfiturą z olejem. Wymieszać.
Wysypać zawartość patelni na arkusz papieru do pieczenia, rozłożyć granolę równo i zostawić do wystygnięcia.
Granola lekko stwardnieje i pozlepia się w smaczne chrupiące kawałki. Wystudzoną przełożyć do słoika.
Malinowy pudding chia:
Nasionka chia zalać mlekiem, dodać miód lub syrop i dokładnie wymieszać.
Schłodzić w lodówce przez noc.
Rano dodać jogurt i rozgniecione maliny, ewentualnie jeszcze dosłodzić miodem do smaku.
Wymieszać. Podawać z granolą różaną.
Smacznego!
Granolę możesz podawać z mlekiem lub napojami roślinnymi czy jogurtem.
Pamiętaj, żeby mleko z chia przygotować na wieczór. Rano wystarczy wyciągnąć z lodówki, dodać granolę i śniadanie gotowe.