Data: 20 października 2020
Różana granola i pudding chia
Data: 20 października 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Malinowy chia pudding z dodatkiem świeżych owoców i własnoręcznie przyrządzonej granoli różanej. Sekret udanego śniadania!

15 minut
Łatwe
Śniadanie
1 osoba + zapas granoli

Prosta i szybka do przyrządzenia na patelni granola. Możesz przygotować ją na zapas, przełożyć do słoika i codziennie komponować smaczne śniadania.

Składniki

GRANOLA:

2 szklanki płatków owsianych zwykłych

3/4 szklanki pistacji, z grubsza posiekanych

4 łyżki konfitura z płatków róży od ETERNO

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżeczki wody różanej

szczypta soli

Malinowy pudding chia:

250ml ulubionego mleka

3 łyżki nasionek chia

3/4 szklanki malin lekko rozgniecionych widelcem

1 łyżka syropu klonowego lub miodu

2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

GRANOLA:

Na suchej patelni podprażyć płatki owsiane, dodać posiekane pistacje, sól i wodę różaną- chwilę razem podgrzewać.

W rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać konfiturę z płatków róży i podgrzewać chwilę, aż stanie się płynna.

Patelnię z płatkami zdjąć z ognia i zalać konfiturą z olejem. Wymieszać.

Wysypać zawartość patelni na arkusz papieru do pieczenia, rozłożyć granolę równo i zostawić do wystygnięcia.

Granola lekko stwardnieje i pozlepia się w smaczne chrupiące kawałki. Wystudzoną przełożyć do słoika.

Malinowy pudding chia:

Nasionka chia zalać mlekiem, dodać miód lub syrop i dokładnie wymieszać.

Schłodzić w lodówce przez noc.

Rano dodać jogurt i rozgniecione maliny, ewentualnie jeszcze dosłodzić miodem do smaku.

Wymieszać. Podawać z granolą różaną.

Smacznego!

Wskazówki

Granolę możesz podawać z mlekiem lub napojami roślinnymi czy jogurtem.

Pamiętaj, żeby mleko z chia przygotować na wieczór. Rano wystarczy wyciągnąć z lodówki, dodać granolę i śniadanie gotowe.

Loading...