Naleśniki a’la Crêpes Suzette z pomarańczami
Data: 8 marca 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Przepyszne, wykwintne, puszyste, domowe naleśniki.

40 minut
Łatwe
Deser
2-3 osoby

Przepyszne, wykwintne, puszyste, domowe naleśniki. To danie rodem z Francji - Crepes Suzette, czyli naleśniki pięknej Suzette.

Składniki

Składniki na ciasto naleśnikowe:

250 ml mleka 2% lub 3,2%

1 jajko

110-120 g mąki pszennej

2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

 Składniki na sos pomarańczowy:

½ butelki Syropu pomarańczowego z imbirem

3 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

3-4 filety z pomarańczy

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj rózgą, następnie odstaw ciasto na około 20 minut. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem usmaż cienkie naleśniki.

 Z podanej ilości uzyskasz 6 naleśników. Po usmażeniu złóż je na 4 (jak chusteczkę) i odstaw.

Na patelnię wylej syrop i zredukuj go o około połowę (około 3 minut na dużym ogniu). Następnie ułóż na patelni złożone wcześniej naleśniki i podsmaż je z obu stron.

Naleśniki wyłóż na talerz i wrzuć na patelnię skórkę z pomarańczy oraz filety. Wymieszaj je z pozostałym sosem i ułóż na naleśnikach.

Jeśli całość wyda się Tobie zbyt słodka, gotowy deser możesz skropić delikatnie sokiem z cytryny.

Smacznego!

Wskazówki

W oryginalnych naleśnikach Suzette do syropu trzeba dodać likier pomarańczowy lub inny alkohol. Podgrzane naleśniki na patelni należy dodatkowo skropić brandy i podpalić. Dzięki temu otrzymujemy efekt WOW - płonące naleśniki. Niemniej jednak na co dzień polecamy naszą wersję bezalkoholową.

Zamiast otartej skórki z pomarańczy możesz na naleśniku ułożyć plaster naszych pomarańczy w syropie.

Loading...