Wyszukaj na stronie:

Naleśniki a’la Crêpes Suzette z pomarańczami

08 Marca 2021
Naleśniki a’la Crêpes Suzette z pomarańczami
40 minut
Łatwe
Deser
2-3 osoby

Przepyszne, wykwintne, puszyste, domowe naleśniki. To danie rodem z Francji - Crepes Suzette, czyli naleśniki pięknej Suzette.

Składniki

Składniki na ciasto naleśnikowe:

250 ml mleka 2% lub 3,2%

1 jajko

110-120 g mąki pszennej

2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

 Składniki na sos pomarańczowy:

½ butelki Syropu pomarańczowego z imbirem

3 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

3-4 filety z pomarańczy

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj rózgą, następnie odstaw ciasto na około 20 minut. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem usmaż cienkie naleśniki.

 Z podanej ilości uzyskasz 6 naleśników. Po usmażeniu złóż je na 4 (jak chusteczkę) i odstaw.

Na patelnię wylej syrop i zredukuj go o około połowę (około 3 minut na dużym ogniu). Następnie ułóż na patelni złożone wcześniej naleśniki i podsmaż je z obu stron.

Naleśniki wyłóż na talerz i wrzuć na patelnię skórkę z pomarańczy oraz filety. Wymieszaj je z pozostałym sosem i ułóż na naleśnikach.

Jeśli całość wyda się Tobie zbyt słodka, gotowy deser możesz skropić delikatnie sokiem z cytryny.

Smacznego!

Wskazówki

W oryginalnych naleśnikach Suzette do syropu trzeba dodać likier pomarańczowy lub inny alkohol. Podgrzane naleśniki na patelni należy dodatkowo skropić brandy i podpalić. Dzięki temu otrzymujemy efekt WOW - płonące naleśniki. Niemniej jednak na co dzień polecamy naszą wersję bezalkoholową.

Zamiast otartej skórki z pomarańczy możesz na naleśniku ułożyć plaster naszych pomarańczy w syropie.

Naleśniki a’la Crêpes Suzette z pomarańczami
Naleśniki a’la Crêpes Suzette z pomarańczami
Naleśniki a’la Crêpes Suzette z pomarańczami

Produkty, które mogą się przydać

Pomarańcze w syropie
Owoce w syropie
Pomarańcze w syropie
14.00 PLN
Syrop pomarańczowy z imbirem
Syropy
Syrop pomarańczowy z imbirem
13.30 PLN

Najnowsze przepisy

Herbata z bazylią na pierwszy dzień jesieni
Herbata z bazylią na pierwszy dzień jesieni
08 Marca , 2021
Kanapka z Pastrami i Jamonezem
Kanapka z Pastrami i Jamonezem
08 Marca , 2021
Hand rollsy z salsą paprykową
Hand rollsy z salsą paprykową
08 Marca , 2021

Najnowsze aktualności

Natura Food 2021
Czytaj więcej
Nagranie dla Telewizji Polskiej
Czytaj więcej
Wywiad w Radio Warszawa
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies