Naleśniki a’la Crêpes Suzette z pomarańczami

Przepyszne, wykwintne, puszyste, domowe naleśniki.
Składniki
Składniki na ciasto naleśnikowe: 250 ml mleka 2% lub 3,2% 1 jajko 110-120 g mąki pszennej 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy Składniki na sos pomarańczowy: ½ butelki syropu pomarańczowego z imbirem 3 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 3-4 filety z pomarańczy |
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj rózgą, następnie odstaw ciasto na około 20 minut. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem usmaż cienkie naleśniki.
Z podanej ilości uzyskasz 6 naleśników. Po usmażeniu złóż je na 4 (jak chusteczkę) i odstaw.
Na patelnię wylej syrop i zredukuj go o około połowę (około 3 minut na dużym ogniu). Następnie ułóż na patelni złożone wcześniej naleśniki i podsmaż je z obu stron.
Naleśniki wyłóż na talerz i wrzuć na patelnię skórkę z pomarańczy oraz filety. Wymieszaj je z pozostałym sosem i ułóż na naleśnikach.
Jeśli całość wyda się Tobie zbyt słodka, gotowy deser możesz skropić delikatnie sokiem z cytryny.
Smacznego!
Wskazówki
W oryginalnych naleśnikach Suzette do syropu trzeba dodać likier pomarańczowy lub inny alkohol. Podgrzane naleśniki na patelni należy dodatkowo skropić brandy i podpalić. Dzięki temu otrzymujemy efekt WOW - płonące naleśniki. Niemniej jednak na co dzień polecamy naszą wersję bezalkoholową.
Zamiast otartej skórki z pomarańczy możesz na naleśniku ułożyć plaster naszych pomarańczy w syropie.