Schab pieczony podany z żurawiną z gruszką
Data: 20 grudnia 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Najsmaczniejsza domowa pieczeń, którą podasz jako przystawka lub danie obiadowe.

80 minut + marynowanie
łatwy
Przekąska
8-12 osób

Najsmaczniejsza domowa pieczeń, którą podasz jako przystawka lub danie obiadowe.

Składniki

1 kg schabu wieprzowego

1 i ½ łyżeczki soli drobnoziarnistej

2 łyżki oleju rzepakowego

½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej

½ łyżeczki papryki ostrej mielonej

2 łyżeczki majeranku suszonego

szczypta pieprzu ziołowego mielonego

DEKORACJA:

żurawina z gruszką

Sposób przygotowania

Mieszamy przyprawy z olejem, a następnie powstałą marynatą nacieramy schab i pozostawiamy go na 1 dzień w lodówce szczelnie zamknięty.

Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez godzinę w 180st.C w piekarniku nastawionym na grzanie góra dół.

Pozostawić do wystygnięcia, pokroić w plastry. Upieczone mięso podajemy z dodatkiem żurawiny z gruszką.

Smacznego!

Wskazówki

Zamarynowane mięso, przed włożeniem do rękaw, możesz podsmażyć z każdej strony na patelni na mocno rozgrzanym oleju.
Po wyjęciu mięsa z piekarnika usuń rękaw, a mięso przełóż do folii aluminiowej i szczelnie zawiń. Wtedy mięso będzie miękkie i soczyste.
Możesz podać schab jako danie obiadowe, pokrój w grubsze plastry i dorób sos pieczarkowy lub pieczeniowy.
Przepis do pobrania ze świątecznym ebookiem z przepisami.

Loading...