Najsmaczniejsza domowa pieczeń, którą podasz jako przystawka lub danie obiadowe.
1 kg schabu wieprzowego 1 i ½ łyżeczki soli drobnoziarnistej 2 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki majeranku suszonego szczypta pieprzu ziołowego mielonego DEKORACJA: |
Mieszamy przyprawy z olejem, a następnie powstałą marynatą nacieramy schab i pozostawiamy go na 1 dzień w lodówce szczelnie zamknięty.
Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez godzinę w 180st.C w piekarniku nastawionym na grzanie góra dół.
Pozostawić do wystygnięcia, pokroić w plastry. Upieczone mięso podajemy z dodatkiem żurawiny z gruszką.
Smacznego!
Zamarynowane mięso, przed włożeniem do rękaw, możesz podsmażyć z każdej strony na patelni na mocno rozgrzanym oleju.
Po wyjęciu mięsa z piekarnika usuń rękaw, a mięso przełóż do folii aluminiowej i szczelnie zawiń. Wtedy mięso będzie miękkie i soczyste.
Możesz podać schab jako danie obiadowe, pokrój w grubsze plastry i dorób sos pieczarkowy lub pieczeniowy.
Przepis do pobrania ze świątecznym ebookiemz przepisami.