Tarta jajeczna z ziołami
Data: 6 kwietnia 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Delikatna przekąska na śniadanie Wielkanocne

60 minut + 45 min chłodzenie ciasta
łatwe
Śniadanie
4 osoby

Delikatna przekąska na śniadanie Wielkanocne

Składniki
Ciasto:

150g zimnego masła

250g mąki pszennej

50 ml zimnej wody

1 łyżeczka soli

Masa jajeczna:

100g cebuli

100g starkowanego parmezanu

220 ml śmietany 18%

3 jajka

5 gałązek świeżej bazylii

5 gałązek świeżego tymianku

Musztarda z pigwą (2 łyżki)

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, wodę oraz sól i wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zabezpieczamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty. Odkładamy na kolejne 15 minut do lodówki.

Podsmażamy cebulę na patelni z niewielką ilością tłuszczu.

W oddzielnej misce łączymy śmietanę, 3 jajka, parmezan oraz musztardę. Dodajemy przesmażoną cebulę oraz posiekaną bazylię i tymianek.

Pieczemy spód w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pierwsze 10 minut, nakłute widelcem ciasto pieczemy przyciśnięte nasionami strączkowymi rozłożonymi na papierze do pieczenia. Następnie zdejmujemy nasiona i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 10 minut.

Wyjmujemy podpieczony spód i czekamy aż delikatnie ostygnie.

Następnie na ostudzony spód wlewamy powstałą masę jajeczną i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut.

Smacznego!

Wskazówki

Podajemy gorącą tartę, dla ozdoby możemy posypać posiekaną natką.

Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku.

Loading...