Delikatna przekąska na śniadanie Wielkanocne
Ciasto:150g zimnego masła 250g mąki pszennej 50 ml zimnej wody 1 łyżeczka soli Masa jajeczna:100g cebuli 100g starkowanego parmezanu 220 ml śmietany 18% 3 jajka 5 gałązek świeżej bazylii 5 gałązek świeżego tymianku |
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, wodę oraz sól i wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zabezpieczamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty. Odkładamy na kolejne 15 minut do lodówki.
Podsmażamy cebulę na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
W oddzielnej misce łączymy śmietanę, 3 jajka, parmezan oraz musztardę. Dodajemy przesmażoną cebulę oraz posiekaną bazylię i tymianek.
Pieczemy spód w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pierwsze 10 minut, nakłute widelcem ciasto pieczemy przyciśnięte nasionami strączkowymi rozłożonymi na papierze do pieczenia. Następnie zdejmujemy nasiona i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 10 minut.
Wyjmujemy podpieczony spód i czekamy aż delikatnie ostygnie.
Następnie na ostudzony spód wlewamy powstałą masę jajeczną i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut.
Smacznego!
Podajemy gorącą tartę, dla ozdoby możemy posypać posiekaną natką.
Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku.