Tarta jajeczna z ziołami
Delikatna przekąska na śniadanie Wielkanocne
Składniki
Ciasto:
- 150g zimnego masła
- 250g mąki pszennej
- 50 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
Masa jajeczna:
- 100g cebuli
- 100g startego parmezanu
- 220 ml śmietany 18%
- 3 jajka
- 5 gałązek świeżej bazylii
- 5 gałązek świeżego tymianku
- Musztarda z pigwą (2 łyżki) lub chrzan tarty z imbirem (2 łyżki)
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, wodę oraz sól i wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zabezpieczamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty. Odkładamy na kolejne 15 minut do lodówki.
Podsmażamy cebulę na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
W oddzielnej misce łączymy śmietanę, 3 jajka, parmezan oraz musztardę. Dodajemy przesmażoną cebulę oraz posiekaną bazylię i tymianek.
Pieczemy spód w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pierwsze 10 minut, nakłute widelcem ciasto pieczemy przyciśnięte nasionami strączkowymi rozłożonymi na papierze do pieczenia. Następnie zdejmujemy nasiona i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 10 minut.
Wyjmujemy podpieczony spód i czekamy aż delikatnie ostygnie.
Następnie na ostudzony spód wlewamy powstałą masę jajeczną i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut.
Smacznego!
Wskazówki
Podajemy gorącą tartę, dla ozdoby możemy posypać posiekaną natką lub dodać któryś z naszych syropów.
Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku z wielkanocnymi przepisami.