Tarta jajeczna z ziołami
Data: 6 kwietnia 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Delikatna przekąska na śniadanie Wielkanocne

Składniki

Ciasto:
  • 150g zimnego masła
  • 250g mąki pszennej
  • 50 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
Masa jajeczna:
  • 100g cebuli
  • 100g startego parmezanu
  • 220 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 5 gałązek świeżej bazylii
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • Musztarda z pigwą (2 łyżki) lub chrzan tarty z imbirem (2 łyżki)


Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, wodę oraz sól i wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zabezpieczamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty. Odkładamy na kolejne 15 minut do lodówki.

Podsmażamy cebulę na patelni z niewielką ilością tłuszczu.

W oddzielnej misce łączymy śmietanę, 3 jajka, parmezan oraz musztardę. Dodajemy przesmażoną cebulę oraz posiekaną bazylię i tymianek.

Pieczemy spód w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pierwsze 10 minut, nakłute widelcem ciasto pieczemy przyciśnięte nasionami strączkowymi rozłożonymi na papierze do pieczenia. Następnie zdejmujemy nasiona i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 10 minut.

Wyjmujemy podpieczony spód i czekamy aż delikatnie ostygnie.

Następnie na ostudzony spód wlewamy powstałą masę jajeczną i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut.

Smacznego!

Wskazówki

Podajemy gorącą tartę, dla ozdoby możemy posypać posiekaną natką lub dodać któryś z naszych syropów.

Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku z wielkanocnymi przepisami.

Tarta jajeczna z ziołami
Tarta jajeczna z ziołami
Tarta jajeczna z ziołami
Loading...