Pieczone kiełbaski na obiad Wielkanocny
3 pętka białej kiełbasy 250 ml śmietanki 30 % 1 biała cebula pokrojonej w piórka 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki klarownego masła szczypta soli szczypta pieprzu szczypta suszonego tymianku szczypior do dekoracji Chrzan z pigwą (2 łyżki) |
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Blanszujemy cebulę z czosnkiem.
Następnie dodajemy śmietankę, serek topiony, chrzan.
Całość mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą a sos się zredukuje.
Sos doprawiamy przyprawami.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i układamy na nim kiełbaski nacięte nożem.
Danie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 20 min.
Upieczone kiełbaski dekorujemy pokrojonym szczypiorem.
Smacznego!
Do sosu użyliśmy chrzanu z pigwą, a możesz zrobić z innymi smakami chrzanów, np.: z imbirem lub tradycyjnie z tartym chrzanem.
Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku.