Pieczona biała kiełbasa w sosie śmietanowym
Data: 12 kwietnia 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Pieczone kiełbaski na obiad Wielkanocny

40 minut
łatwe
Obiad
3 osoby

Pieczone kiełbaski na obiad Wielkanocny

Składniki

3 pętka białej kiełbasy

250 ml śmietanki 30 %

1 biała cebula pokrojonej w piórka

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

100 g serka topionego śmietankowego

2 łyżki klarownego masła

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta suszonego tymianku

szczypior do dekoracji

Chrzan z pigwą (2 łyżki)

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Blanszujemy cebulę z czosnkiem.

Następnie dodajemy śmietankę, serek topiony, chrzan.

Całość mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą a sos się zredukuje.

Sos doprawiamy przyprawami.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i układamy na nim kiełbaski nacięte  nożem.

Danie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 20 min.

Upieczone kiełbaski dekorujemy pokrojonym szczypiorem.

Smacznego!

Wskazówki

Do sosu użyliśmy chrzanu z pigwą, a możesz zrobić z innymi smakami chrzanów, np.: z imbirem lub tradycyjnie z tartym chrzanem.

Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku.

Loading...