Kurczak pieczony w marynacie z miodu lipowego
Menu Świąteczne - kurczak w miodowej marynacie na świąteczny obiad
Menu Świąteczne - kurczak w miodowej marynacie na świąteczny obiad
Składniki
2 podudzia z kurczaka 4 średnie ziemniaki Miód pszczeli nektarowy lipowy 3 łyżki Czosnek 2 ząbki Rozmaryn Oregano sól |
Sposób przygotowania
Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy przyprawy i 3 łyżki miodu.
Podudzia z kurczaka myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Następnie kawałki mięsa nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą.
Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed pieczeniem ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Dodajemy udka z kurczaka i pieczemy około 60 min.
Smacznego!
Wskazówki
Możesz zwiększyć ilość porcji - upiecz całego kurczaka w brytfance, zwiększ proporcjonalnie ilość dodatków.
Zamiast ziemniaków można użyć dowolne warzywa korzenne jak: marchew, pietruszka, seler.