Kurczak pieczony w marynacie z miodu lipowego
Data: 21 grudnia 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Menu Świąteczne - kurczak w miodowej marynacie na świąteczny obiad

70 minut + marynowanie
średnie
obiad
2 osoby

Menu Świąteczne - kurczak w miodowej marynacie na świąteczny obiad

Składniki

2 podudzia z kurczaka

4 średnie ziemniaki

Miód pszczeli nektarowy lipowy 3 łyżki

Czosnek 2 ząbki

Rozmaryn

Oregano

sól

Sposób przygotowania

Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy przyprawy i 3 łyżki miodu.

Podudzia z kurczaka myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Następnie kawałki  mięsa nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą.

Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przed pieczeniem ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i wykładamy do naczynia żaroodpornego.

Dodajemy udka z kurczaka i pieczemy około 60 min.

Smacznego!

Wskazówki

Możesz zwiększyć ilość porcji - upiecz całego kurczaka w brytfance, zwiększ proporcjonalnie ilość dodatków.

Zamiast ziemniaków można użyć dowolne warzywa korzenne jak: marchew, pietruszka, seler.

Loading...