Kurczak pieczony w marynacie z miodu lipowego
Data: 21 grudnia 2022
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Data: 21 grudnia 2022
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Menu Świąteczne - kurczak w miodowej marynacie na świąteczny obiad
Składniki
|
Sposób przygotowania
Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy przyprawy i 3 łyżki miodu.
Podudzia z kurczaka myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Następnie kawałki mięsa nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą.
Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed pieczeniem ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Dodajemy udka z kurczaka i pieczemy około 60 min.
Smacznego!
Wskazówki
Możesz zwiększyć ilość porcji - upiecz całego kurczaka w brytfance, zwiększ proporcjonalnie ilość dodatków.
Zamiast ziemniaków można użyć dowolne warzywa korzenne jak: marchew, pietruszka, seler.