Kurczak pieczony w marynacie z miodu lipowego
Data: 21 grudnia 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Menu Świąteczne - kurczak w miodowej marynacie na świąteczny obiad

Składniki

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 4 średnie ziemniaki
  • Miód lipowy 3 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Rozmaryn
  • Oregano
  • sól

Sposób przygotowania

Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy przyprawy i 3 łyżki miodu lipowego.

Podudzia z kurczaka myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Następnie kawałki  mięsa nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą.

Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przed pieczeniem ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i wykładamy do naczynia żaroodpornego.

Dodajemy udka z kurczaka i pieczemy około 60 min.

Smacznego!

Wskazówki

Możesz zwiększyć ilość porcji - upiecz całego kurczaka w brytfance, zwiększ proporcjonalnie ilość dodatków.

Zamiast ziemniaków można użyć dowolne warzywa korzenne jak: marchew, pietruszka, seler.

Kurczak pieczony w marynacie z miodu lipowego
Kurczak pieczony w marynacie z miodu lipowego
Kurczak pieczony w marynacie z miodu lipowego
Loading...