Przepyszne jesienne ciastka z malinami ze słoiczka, które przeniosą Cię, chociaż na chwilkę, do letnich, ciepłych dni...
500 ml mleka 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 2 łyżki cukru Sproszkowana wanilia (około pół łyżeczki) |
Odmierzamy do rondelka półtorej szklanki mleka i podgrzewamy je.
Do pozostałej część mleka dodajmy mąkę ziemniaczaną, żółtka, cukier i sproszkowaną wanilię i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do ogrzanego mleka w rondelku wlewamy zawartość szklanki i energicznie mieszamy, aby zapobiec powstaniu grudek.
Następnie budyń doprowadzamy do wrzenia nie zapominając o mieszaniu.
Powstały budyń przelewamy do miseczek i podajemy z wiśniami z rumem.
Smacznego!
Aby uniknąć grudek warto zdjąć ogrzewane mleko z grzałki podczas dodawania zawartości szklanki. Dopiero po prawidłowym wymieszaniu budyniu ponownie ustawiamy rondelek na grzałce w celu zagotowania budyniu.
Budyń można podać z malinami w syropie.