Budyń waniliowy z wiśniami z rumem
Smakowity budyń waniliowy dla Babci z wiśniami z rumem
Składniki
- 500 ml mleka
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- Sproszkowana wanilia (około pół łyżeczki)
- wiśnie z rumem
Sposób przygotowania
Odmierzamy do rondelka półtorej szklanki mleka i podgrzewamy je.
Do pozostałej część mleka dodajmy mąkę ziemniaczaną, żółtka, cukier i sproszkowaną wanilię i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do ogrzanego mleka w rondelku wlewamy zawartość szklanki i energicznie mieszamy, aby zapobiec powstaniu grudek.
Następnie budyń doprowadzamy do wrzenia nie zapominając o mieszaniu.
Powstały budyń przelewamy do miseczek i podajemy z wiśniami z rumem.
Smacznego!
Wskazówki
Aby uniknąć grudek warto zdjąć ogrzewane mleko z grzałki podczas dodawania zawartości szklanki. Dopiero po prawidłowym wymieszaniu budyniu ponownie ustawiamy rondelek na grzałce w celu zagotowania budyniu.
Budyń można podać z malinami w syropie.