Bardzo prosty, szybki i pyszny placek do zimowej herbatki.
Pół kostki masła 2 jajka Pół szklanki jogurtu naturalnego Pół szklanki cukru Przyprawa do piernika Proszek do pieczenia - czubata łyżeczka |
Jajka rozbić do miski zacząć ubijać dodając powoli cukier, przyprawę korzenną. Ubijać do kremowej, jednolitej konsystencji.
Następnie dodajemy jogurt, rozpuszczone masło, mąkę, proszek do pieczenia oraz kilka łyżek syropu z cytrynek z imbirem.
Wszystkie składniki mieszamy do jednolitej konsystencji i przekładamy do keksówki. Ciasto powinno być półpłynne, zawiesiste.
Na wierzchu ułożyć plasterki cytrynek i piec w temperaturze 180 st. C przez 45 min
Smacznego!
Aby ciasto było bardziej wyraziste można dodać również kakao.
Możesz użyć dowolnej inne smaki cytrynek, np. w syropie malinowym lub cytrynki z pędami sosny.