Muffiny z sokiem z pigwowca
Data: 6 kwietnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Idealne połączenie słodkich muffinek z nutą kwaskowatości i dodatkiem pistacji

40 minut
łatwe
deser
4 osoby

Idealne połączenie słodkich muffinek przełamane kwaskowatością soku z pigwowca oraz wzbogacone smakiem prażonych pistacji.

Składniki

300 g mąki

3 jajka

Pół szklanki cukru

25 ml soku z pigwowca

15 ml soku z cytryny

Otarta skórka z cytryny

250 ml gęstego jogurtu

125 g masła

Garść pistacji

Łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Do przygotowania babeczek potrzebujemy dwóch misek.

W pierwszej z nich umieszczamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.

Następnie w rondelku rozpuszczamy masło.

Do drugiego naczynia rozbijamy jajka, które ubijamy. Następnie dodajemy gęsty jogurt, rozpuszczone masło, sok z pigwy i cytryny i otartą skórkę.

Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec mieszania dodajemy orzechy.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem.

Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 st. C

Smacznego!

Wskazówki

Do babeczek można użyć innych ulubionych orzechów.

Loading...