Idealne połączenie słodkich muffinek przełamane kwaskowatością soku z pigwowca oraz wzbogacone smakiem prażonych pistacji.
300 g mąki 3 jajka Pół szklanki cukru 15 ml soku z cytryny Otarta skórka z cytryny 250 ml gęstego jogurtu 125 g masła Garść pistacji Łyżeczka proszku do pieczenia |
Do przygotowania babeczek potrzebujemy dwóch misek.
W pierwszej z nich umieszczamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
Następnie w rondelku rozpuszczamy masło.
Do drugiego naczynia rozbijamy jajka, które ubijamy. Następnie dodajemy gęsty jogurt, rozpuszczone masło, sok z pigwy i cytryny i otartą skórkę.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec mieszania dodajemy orzechy.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem.
Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 st. C
Smacznego!
Do babeczek można użyć innych ulubionych orzechów.