Muffiny z sokiem z pigwowca
Data: 6 kwietnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Idealne połączenie słodkich muffinek z nutą kwaskowatości i dodatkiem pistacji

Składniki

  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • Pół szklanki cukru
  • 25 ml soku z pigwowca
  • 15 ml soku z cytryny
  • Otarta skórka z cytryny
  • 250 ml gęstego jogurtu
  • 125 g masła
  • Garść pistacji
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Do przygotowania babeczek potrzebujemy dwóch misek.

W pierwszej z nich umieszczamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.

Następnie w rondelku rozpuszczamy masło.

Do drugiego naczynia rozbijamy jajka, które ubijamy. Następnie dodajemy gęsty jogurt, rozpuszczone masło, sok z pigwy i cytryny i otartą skórkę.

Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec mieszania dodajemy orzechy.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem.

Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 st. C

Smacznego!

Wskazówki

Do babeczek można użyć innych ulubionych orzechów.

Muffiny z sokiem z pigwowca
Muffiny z sokiem z pigwowca
Muffiny z sokiem z pigwowca
Loading...