Muffiny z sokiem z pigwowca
Idealne połączenie słodkich muffinek z nutą kwaskowatości i dodatkiem pistacji
Składniki
- 300 g mąki
- 3 jajka
- Pół szklanki cukru
- 25 ml soku z pigwowca
- 15 ml soku z cytryny
- Otarta skórka z cytryny
- 250 ml gęstego jogurtu
- 125 g masła
- Garść pistacji
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Do przygotowania babeczek potrzebujemy dwóch misek.
W pierwszej z nich umieszczamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
Następnie w rondelku rozpuszczamy masło.
Do drugiego naczynia rozbijamy jajka, które ubijamy. Następnie dodajemy gęsty jogurt, rozpuszczone masło, sok z pigwy i cytryny i otartą skórkę.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec mieszania dodajemy orzechy.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem.
Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 st. C
Smacznego!
Wskazówki
Do babeczek można użyć innych ulubionych orzechów.