Panna cotta z syropem malinowym
Data: 18 kwietnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Kremowy i delikatny deser z malinową polewą

15 minut
łatwe
deser
4 osoby

Kremowy i delikatny deser z malinową polewą, który pozwoli w szybki i pyszny sposób przenieść się do Włoch!

Składniki

200 ml płynnej śmietanki 30%

200 ml mleka

4 łyżki cukru

50 ml wody

2 płaskie łyżki żelatyny

1 laska wanilii

Syrop malinowy

Sposób przygotowania

Z laski wanilii wyjmujemy nasionka.

Żelatynę wsypujemy do 50 ml wody, aby napęczniała.

Następnie w rondelku podgrzewamy mleko, śmietankę i cukier. Do ciepłego, ale jeszcze nie gotującego się mleka wlewamy stopniowo przygotowaną wcześniej żelatynę mieszając energicznie rózgą do uzyskania jednolitej masy.

Na koniec dodajemy ziarenka wanilii.

Gorącą panna cottę przelewamy do miseczek i po wystudzeniu umieszczamy w lodówce na około 2h.

Przygotowany deser podajemy z syropem malinowym.

Smacznego!

Wskazówki

Panna Cottę możesz podać z innymi smakami syropów, polecamy malinowy z miodem albo syrop z czarnego bzu.

Loading...