Panna cotta z syropem malinowym
Kremowy i delikatny deser z malinową polewą
Kremowy i delikatny deser z malinową polewą, który pozwoli w szybki i pyszny sposób przenieść się do Włoch!
Składniki
200 ml płynnej śmietanki 30% 200 ml mleka 4 łyżki cukru 50 ml wody 2 płaskie łyżki żelatyny 1 laska wanilii |
Sposób przygotowania
Z laski wanilii wyjmujemy nasionka.
Żelatynę wsypujemy do 50 ml wody, aby napęczniała.
Następnie w rondelku podgrzewamy mleko, śmietankę i cukier. Do ciepłego, ale jeszcze nie gotującego się mleka wlewamy stopniowo przygotowaną wcześniej żelatynę mieszając energicznie rózgą do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodajemy ziarenka wanilii.
Gorącą panna cottę przelewamy do miseczek i po wystudzeniu umieszczamy w lodówce na około 2h.
Przygotowany deser podajemy z syropem malinowym.
Smacznego!
Wskazówki
Panna Cottę możesz podać z innymi smakami syropów, polecamy malinowy z miodem albo syrop z czarnego bzu.