Panna cotta z syropem malinowym
Data: 18 kwietnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Kremowy i delikatny deser z malinową polewą

Składniki

  • 200 ml płynnej śmietanki 30%
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 50 ml wody
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • Syrop malinowy

Sposób przygotowania

Z laski wanilii wyjmujemy nasionka.

Żelatynę wsypujemy do 50 ml wody, aby napęczniała.

Następnie w rondelku podgrzewamy mleko, śmietankę i cukier. Do ciepłego, ale jeszcze nie gotującego się mleka wlewamy stopniowo przygotowaną wcześniej żelatynę mieszając energicznie rózgą do uzyskania jednolitej masy.

Na koniec dodajemy ziarenka wanilii.

Gorącą panna cottę przelewamy do miseczek i po wystudzeniu umieszczamy w lodówce na około 2h.

Przygotowany deser podajemy z syropem malinowym.

Smacznego!

Wskazówki

Panna Cottę możesz podać z innymi smakami syropów, polecamy malinowy z miodem albo syrop z czarnego bzu.

Panna cotta z syropem malinowym
Panna cotta z syropem malinowym
Panna cotta z syropem malinowym
Loading...