Panna cotta z syropem malinowym
Data: 18 kwietnia 2023
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Data: 18 kwietnia 2023
Kategoria:
Kuchenne inspiracje
Kremowy i delikatny deser z malinową polewą
Składniki
- 200 ml płynnej śmietanki 30%
- 200 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 50 ml wody
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 1 laska wanilii
- Syrop malinowy z miodem
Sposób przygotowania
Z laski wanilii wyjmujemy nasionka.
Żelatynę wsypujemy do 50 ml wody, aby napęczniała.
Następnie w rondelku podgrzewamy mleko, śmietankę i cukier. Do ciepłego, ale jeszcze nie gotującego się mleka wlewamy stopniowo przygotowaną wcześniej żelatynę mieszając energicznie rózgą do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodajemy ziarenka wanilii.
Gorącą panna cottę przelewamy do miseczek i po wystudzeniu umieszczamy w lodówce na około 2h.
Przygotowany deser podajemy z syropem malinowym z miodem.
Smacznego!
Wskazówki
Panna Cottę możesz podać z innymi smakami syropów, polecamy syrop malinowy z miodem albo syrop z czarnego bzu.