Mus czekoladowo - pomarańczowy
Data: 29 kwietnia 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Pomarańcze i czekolada to połączenie idealne! A konfitura pomarańczowa i mus czekoladowy w duecie... Nie da się opisać tych doznań smakowych!

Składniki

200 ml śmietany kremówki 30%

2 żółtka

50 gramów czekolady mlecznej

50 gramów czekolady gorzkiej

konfitura pomarańczowa o obniżonej zawartości cukru

Kilka kruchych ciasteczek czekoladowych 

Sposób przygotowania

Rozpuść obie czekolady w kąpieli wodnej, odstaw.

W dwóch osobnych miseczkach ubij śmietanę oraz żółtka.

Ciasteczka pokrusz na piasek.

Połącz delikatnie żółtka ze śmietanką, następnie dodaj do nich lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.

Na dno pucharków (lub słoiczka) wyłóż konfiturę pomarańczową o obniżonej zawartości cukru. Na nią wysyp zmielone ciasteczka, następnie zalej całość musem czekoladowym. Wstaw gotowe desery do lodówki na 30 minut. Przed podaniem posyp deser na wierzchu pokruszonymi ciasteczkami.

Smacznego!

Wskazówki

Deser możesz modyfikować dodając inne konfitury.

Mus czekoladowo - pomarańczowy
Mus czekoladowo - pomarańczowy
Mus czekoladowo - pomarańczowy
Loading...