Mus czekoladowo - pomarańczowy
Pomarańcze i czekolada to połączenie idealne! A konfitura pomarańczowa i mus czekoladowy w duecie... Nie da się opisać tych doznań smakowych!
Składniki
200 ml śmietany kremówki 30% 2 żółtka 50 gramów czekolady mlecznej 50 gramów czekolady gorzkiej konfitura pomarańczowa o obniżonej zawartości cukru Kilka kruchych ciasteczek czekoladowych |
Sposób przygotowania
Rozpuść obie czekolady w kąpieli wodnej, odstaw.
W dwóch osobnych miseczkach ubij śmietanę oraz żółtka.
Ciasteczka pokrusz na piasek.
Połącz delikatnie żółtka ze śmietanką, następnie dodaj do nich lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Na dno pucharków (lub słoiczka) wyłóż konfiturę pomarańczową o obniżonej zawartości cukru. Na nią wysyp zmielone ciasteczka, następnie zalej całość musem czekoladowym. Wstaw gotowe desery do lodówki na 30 minut. Przed podaniem posyp deser na wierzchu pokruszonymi ciasteczkami.
Smacznego!
Wskazówki
Deser możesz modyfikować dodając inne konfitury.