Kokosowe kulki z dodatkiem egzotycznego kremu
Data: 16 czerwca 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Kokosowe kulki z dodatkiem egzotycznego kremu bananowego z ananasem i kokosem

40 minut + 20 min pieczenia
średnie
Deser
4 osoby

Pyszne ciasteczka - idealna przekąska do zabrania do pracy, szkoły, na piknik

Składniki

2 białka

50 g oleju kokosowego

0,5 szklanki cukru

200 g wiórków kokosowych

4-5 łyżek egzotycznego kremu bananowego

szczypta soli

2 łyżki mleka

2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej

 
Sposób przygotowania

Rozpuścić olej kokosowy, dodać cukier- mieszając rozpuścić.

Wmieszać wiórki i mleko. Odstawić do wystudzenia.

Do przestudzonej masy dodać krem bananowy - wymieszać.

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać skrobię.

Pianę z białek dodawać partiami do masy kokosowej mieszając delikatnie.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, grzanie góra- dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wilgotnymi dłońmi formować z masy kulki, układać je na blaszce. Piec ok 20-25 min. Wystudzić.

Smacznego!

Wskazówki

Deser możesz modyfikować dodając inne konfitury Eterno.
Do deseru podaj herbatę lub lemoniadę z cytrynkami Eterno.

Loading...