Bruschetty z maślanymi szparagami
Data: 17 czerwca 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Cudowne, chrupiące bruschetty z maślanymi szparagami i sosem musztardowym z gotowanym żółtkiem idealne na letnie śniadania lub jako przekąska na przyjęcie.

Składniki

  • 6 kromek ciabatty
  • 12 zielonych szparagów
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
SOS:
  • 2 łyżki musztardy z pigwą
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • 1 łyżeczka miodu
  • Czarny pieprz
  • Żółtko jajka ugotowane na twardo
  • Gorąca woda

Sposób przygotowania

W miseczce połączyć obie musztardy i miód wielokwiatowy. Dodać 1-2 łyżki gorącej wody, aby sos łatwiej się połączył. Wkruszyć żółtko z 1 jajka. Przyprawić czarnym pieprzem i wymieszać dokładnie. Odstawić.

Kromki ciabatty posmarować oliwą i grillować na patelni z obu stron.

Na osobnej patelni rozpuścić 2 łyżki masła.

Odłamać zdrewniałe końce szparagów. Szparagi ułożyć na patelni i smażyć na maśle 2-3 min aż lekko zmiękną i ładnie się przyrumienią. Doprawić solą.

Pozostałe jajka posiekać dość drobno.

Grzanki posmarować sosem musztardowym. Ułożyć po 3 szparagi na grzance. Posypać posiekanym jajkiem i od razu serwować. 

Smacznego!

Wskazówki

Do bruschetty podaj herbatę lub lemoniadę z cytrynkami z rumem w syropie.

Bruschetty z maślanymi szparagami
Bruschetty z maślanymi szparagami
Bruschetty z maślanymi szparagami
Loading...