Aperol Spritz z pomarańczami w syropie

Aperol Spritz to najpopularniejszy włoski drink, podawany jako aperitivo, czyli napój rozpoczynający posiłek...
Składniki
- 3 porcje Prosecco (120 ml)
- 2 porcje Aperola (80 ml)
- 1 porcję wody gazowanej (40 ml)
- Pomarańcze w syropie
- Lód
Sposób przygotowania
Przygotowanie tego kultowego drinka jest bardzo proste. Wystarczy zachować tylko odpowiednie proporcje. Do kieliszka wypełnionego lodem wlewamy kolejno składniki: Prosecco, Aperol, woda gazowana.
Do drinka należy także dodać 1,2 plasterki pomarańczy – i tu doskonale sprawdzą się nasze pomarańcze w syropie!
Wystarczy jedynie wyjąć je ze słoiczka – bez konieczności ich wcześniejszego przygotowania do spożycia, czyli mozolnego mycia i szczotkowania skórki aby pozbyć się z niej niebezpiecznych dla zdrowia substancji konserwujących – bo zrobiliśmy to za Ciebie! Proponujemy tylko oddać się błogiej przyjemności!
Smacznego!
Wskazówki
Do kieliszka wypełnionego lodem wlewamy kolejno składniki, drinka możesz zrobić jako jedną porcję w kielichu lub zwielokrotnić ilość składników i przyrządzić w dzbanku.