Spring rollsy z konfitowaną kaczką
Data: 31 sierpnia 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje



Pyszne springrolls z konfitowaną kaczką, warzywami i wytrawną konfiturą - żurawiną kresową z gruszką.

Składniki

SKŁADNIKI DO UPIECZENIA MIĘSA:

  • 2-3 udka z kaczki
  • gęsi smalec lub olej
  • gałązka rozmarynu
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz

SKŁADNIKI DO ZŁOŻENIA SPRINGROLLSÓW:

  • 10 okrągłych arkuszy papieru ryżowego
  • 50g makarony ryżowego vermicelli
  • sezam biały i czarny

WARZYWA:

  • liście sałaty rzymskiej
  • 1marchewka
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek zielony
  • 2 cebulki dymki

SOS:

  • 4-6 łyżek żurawiny kresowej z gruszką lub chutney gruszkowy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • odrobina sosu chili

DODATKOWO:

  • ulubiony sos do maczania
  • listki kolendry

MIĘSO


Rozpocząć od przygotowania udek. Ten etap można wykonać nawet kilka dni wcześniej.
Udka dokładnie posolić, włożyć do miski, zafoliować i schłodzić przez noc w lodówce. Następnego dnia przełożyć je do garnka, dodać rozmaryn, liść laurowy, ziele i tłuszcz (smalec lub olej). Udka powinny być całkowicie przykryte tłuszczem. Gotować je pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok 2- 2,5 godz, aż mięso będzie bardzo miękkie (dokładny czas zależy od wielkości udek).

*Jeżeli konfitujemy udka z wyprzedzeniem to po ugotowaniu przełożyć je do miski i zalać tłuszczem z garnka (muszą być nim całkowicie przykryte). Kiedy tłuszcz wystygnie, przykryć miskę folią i schować do lodówki. Kiedy udka będą nam potrzebne wyjąć je z tłuszczu i łyżką usunąć z mięsa jego nadmiar. Dalej postępować wg poniższych instrukcji.

Mięso wyjąć z tłuszczu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i piec przez ok 15 min w 200 stopniach, aż skórka będzie pięknie złota i chrupiąca.
Kiedy mięso przestygnie obrać je z kości, a skórkę pokroić na mniejsze kawałki.

WARZYWA


Ogórka ze skórą ( ale pozbawionego pestek i wodnistej części) i paprykę pokroić w słupki. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować, dymkę pokroić w krążki.


MAKARON


Makaron zalać wrzątkiem i po ok 5 min odcedzić (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).


SOS


Żurawinę kresową wymieszać z sosem sojowym, olejem sezamowym i odrobiną sosu chili.

Płat papieru ryżowego namaczać przez kilkanaście sekund w wodzie, aż zmięknie. Ułożyć na blacie. Wilgotny papier ryżowy posypać ziarenkami sezamu. Na środku płatu ułożyć listki sałaty. Na sałatę położyć trochę mięsa z kaczki, kawałek skórki, sos z żurawiny, warzywa i trochę makaronu. Zawinąć płat ryżowy od góry i od dołu, a następnie zrolować dość ciasno w rulon tworząc coś na kształt cygara. Postąpić analogicznie z pozostałymi płatami. Gotowe springrollsy układać na talerzu posmarowanym warstwą oleju sezamowego, aby się nie przykleiły. Można przekroić je na pół, aby łatwiej było je zjadać.

Posypać z wierzchu dymką, listkami kolendry i podawać z ulubionym sosem do maczania.

Smacznego!

Wskazówki

Jeśli nie zostaną zjedzone od razu to przechowywać w lodówce pod folią lub lekko wilgotną ściereczką.

Do sporządzenia sosów możesz użyć innych wytrawnych przetworów - np. salsy paprykowej czy karmelizowanej cebulki.

Czy wiesz, że nazwa angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Sajgonki to wiosenne krokiety czy naleśniki, które możesz w dowolny sposób modyfikować. Wystarczy, że zamienisz mięso na łososia, a możesz też dodać więcej warzyw i zrobić wersję wegetariańską. Wykorzystaj ten przepis jako inspirację do tworzenia różnych wersji springrollsów.

Po pysznym obiedzie polecamy na deser daktyle w czekoladzie!

Spring rollsy z konfitowaną kaczką
Spring rollsy z konfitowaną kaczką
Spring rollsy z konfitowaną kaczką
Loading...