Obłędnie śliwkowe ciasto czekoladowe
To ciasto jest w smaku mocno śliwkowe i czekoladowe, idealne na jesienne, niedzielne popołudnie.
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
Przygotuj dwie miski. Do pierwszej odmierz i wsyp wszystkie suche składniki, do drugiej odmierz i wlej mokre składniki. Wymieszaj je widelcem (suche i mokre).
Śliwki umyj, przekrój na pół i pozbaw pestek. Odstaw.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (program góra/dół + termoobieg).
Prostokątną formę o wymiarach 28x24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Połącz suche składniki z mokrymi, wymieszaj je niedbale widelcem.
Na wierzchu ułóż śliwki.
Piecz przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Gdy ciasto lekko przestygnie wyłóż na wierzch Śliwellę.
Posyp wierzch ciasta płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Wskazówki
Możesz również przekroić ciasto na pół i przełożyć je Śliwellą.
Dla odmiany możesz przygotować wersję tego ciasta z powidłami śliwkowymi Mazowieckimi.
Polecamy też polać całość syropem malinowym z miodem.