Data: 12 września 2020
Obłędnie śliwkowe ciasto czekoladowe
Data: 12 września 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje



To ciasto jest w smaku mocno śliwkowe i czekoladowe, idealne na jesienne, niedzielne popołudnie.

Składniki

  • 350 gramów śliwek węgierek
  • 1 słoik Śliwelli - konfitury śliwkowo-czekoladowej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki stołowe ciemnego kakao
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania

Przygotuj dwie miski. Do pierwszej odmierz i wsyp wszystkie suche składniki, do drugiej odmierz i wlej mokre składniki. Wymieszaj je widelcem (suche i mokre).

Śliwki umyj, przekrój na pół i pozbaw pestek. Odstaw.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (program góra/dół + termoobieg).
Prostokątną formę o wymiarach 28x24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Połącz suche składniki z mokrymi, wymieszaj je niedbale widelcem.
Na wierzchu ułóż śliwki.

Piecz przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka.

Gdy ciasto lekko przestygnie wyłóż na wierzch Śliwellę.

Posyp wierzch ciasta płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Wskazówki

Możesz również przekroić ciasto na pół i przełożyć je Śliwellą.

Dla odmiany możesz przygotować wersję tego ciasta z powidłami śliwkowymi Mazowieckimi.

Polecamy też polać całość syropem malinowym z miodem.

Obłędnie śliwkowe ciasto czekoladowe
Obłędnie śliwkowe ciasto czekoladowe
Obłędnie śliwkowe ciasto czekoladowe
Loading...