Domowy kisiel z syropu z czarnego bzu
Jesienny kisiel z syropu z czarnego bzu z dodatkiem jogurtu i mini biszkoptów.
Składniki
|
Sposób przygotowania
Do garnka wlać syrop, 250 ml wody, sok z cytryny- wymieszać. W 50ml wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną.
Sok z wodą i cytryną zagotować. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień i pomału wlewać wodę z mąką cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą), żeby nie utworzyły się grudki. Mieszaninę zagotować i odstawić z ognia. Przelać do filiżanek lub miseczek.
Można zjeść na gorąco lub zimno.
Podawać z jogurtem i owocami.
Smacznego!
Wskazówki
Jeśli dodasz więcej wody, wtedy otrzymasz bardziej płynny kisiel. Będzie można go podać jako napój np. do obiadu.
Możesz wybrać inny owocowy syrop, polecamy zwłaszcza syrop żurawinowy z ziołami, a za każdym razem otrzymamy inny smak kisielu.