Data: 14 września 2020
Domowy kisiel z syropu z czarnego bzu
Data: 14 września 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Jesienny kisiel z syropu z czarnego bzu z dodatkiem jogurtu i mini biszkoptów.

15 minut
Łatwe
Deser
4 osoby

Jesienny kisiel z syropu z czarnego bzu z dodatkiem jogurtu i mini biszkoptów.


Składniki

200 ml syropu z czarnego bzu

300 ml wody

sok z połowy cytryny

20g mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Do garnka wlać syrop, 250 ml wody, sok z cytryny- wymieszać. W 50ml wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną.

Sok z wodą i cytryną zagotować. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień i pomału wlewać wodę z mąką cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą), żeby nie utworzyły się grudki. Mieszaninę zagotować i odstawić z ognia. Przelać do filiżanek lub miseczek.

Można zjeść na gorąco lub zimno.
Podawać z jogurtem i owocami.

Smacznego!

Wskazówki

Jeśli dodasz więcej wody, wtedy otrzymasz bardziej płynny kisiel. Będzie można go podać jako napój np. do obiadu.
Możesz wybrać inny owocowego syropu, polecamy zwłaszcza  żurawinowy z ziołami, a za każdym razem otrzymamy inny smak kisielu.

Loading...