Data: 13 października 2020
Śniadaniowe ciasto pigwowe
Data: 13 października 2020
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Wilgotne, aromatyczne, niezbyt słodkie ciasto z wyczuwalną kwaskową nutą. Idealne do podania na śniadanie.

90 minut
łatwe
deser
12 osób

To ciasto jest wilgotne, aromatyczne, niezbyt słodkie z wyczuwalną kwaskową nutą. Idealne z odrobiną jogurtu jako towarzystwo do porannej herbaty.

Składniki

Konfitura pigwowa - 1 słoik

240ml soku pomarańczowego

skórka otarta z jednej pomarańczy

180ml oleju roślinnego bezwonnego

4 średnie jajka w temperaturze pokojowej

80g-100g drobnego cukru

80g wiórków kokosowych

180g semoliny

90g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Pigwa w syropie do dekoracji + syrop ze słoiczka do nasączenia ciasta

 
Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C , grzanie góra- dół.

W misce umieścić mokre składniki: konfiturę z pigwy, olej, jajka, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową- wymieszać rózgą do połączenia.

W drugiej misce połączyć suche składniki: semolinę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.

Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać aby masa była jednolita. Ciasto powinno być płynne, dość rzadkie.

Keksówkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy, a na wierzchu ułożyć kawałki pigwy z syropu.

Piec ok 1 godz 15 min lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko zacznie się przypiekać, a pigwa karmelizować przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Po upieczeniu, jeszcze gorące ciasto za pomocą pędzelka posmarować obficie syropem z pigwy. Zrobić to w kilku rundach czekając, aż poprzednia ilość syropu wsiąknie dobrze w ciasto.

Nasączone syropem ciasto pozostawić do wystygnięcia. Kroić po wystudzeniu i podawać z kleksem jogurtu. Podaj ciasto z herbatą.

Smacznego!

Wskazówki

Można dodać mniej cukru wtedy wyjdzie coś pomiędzy chlebkiem a plackiem. Idealne z odrobiną jogurtu jako towarzystwo do porannej herbaty.
Jeśli chcesz, żeby wyszło bardziej wilgotne nasącz je dodatkowo syropem z pigwy (tak jak podano w przepisie), ale możesz po prostu posypać ciasto cukrem pudrem i też będzie dobre.

Do pieczenia użyj keksówki o pojemności 1,5l

Loading...