Cynamonowa panna cotta

Zimowa, cynamonowa panna cotta z korzenną posypką, pomarańczą i agrestem w syropie.
Składniki
300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100ml mleka 70g- 80g cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 8g żelatyny odrobina wody olej rośliny bezwonny do natłuszczenia foremek Do podania: Ciasteczka korzenne lub pierniczki Pomarańcze z agrestem w syropie |
Sposób przygotowania
Zalać żelatynę odrobiną wody, odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Do rondelka wlać śmietanę, mleko, dodać cukier. Podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając prawie do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać cynamon i dokładnie wymieszać trzepaczką.
Żelatynę lekko podgrzać, dodać trochę gorącej śmietanki i rozprowadzić w niej żelatynę. Następnie przelać masę do rondelka z gorącą śmietanką i mlekiem. Silikonowe foremki posmarować dokładnie olejem. Wlać ciepłą masę śmietankową.
Wstawić o lodówki na kilka godzin do stężenia.
Tuż przed podaniem wyjąć zastygniętą panna cottę z foremek. Podawać udekorowaną posypką z ciasteczek korzennych oraz pomarańczą i agrestem w syropie.
Smacznego!
Wskazówki
Pomarańcze z agrestem są produktem sezonowym. Jeśli nie ma ich w naszym sklepie polecamy podać deser z malinami w syropie lub wiśniami z rumem.