Migdałowe ciasteczka Linzer ze śliwellą
Migdałowe ciasteczka Linzer nadziane śliwellą
Migdałowe ciasteczka Linzer nadziane śliwellą. Możesz przygotować większą ilość, poporcjować, zapakować w celofan i rozdać jako gwiazdkowy prezent. Migdałowe, idealnie kruche ciasteczka z okienkiem, pochodzące z miasta Linz na północy Austrii.
Składniki
95 gramów mielonych migdałów 240 gramów mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 225g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej 120g drobnego cukru 1 łyżka cukru z aromatem migdałowym 1 duże jajko w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka esencji waniliowej cukier puder |
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180C (grzanie góra- dół). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce połączyć mielone migdały, mąkę, sól. Odstawić na bok.
W dużej misce mikserem ubić masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, wanilię, cukier migdałowy- ubijać, aż składniki się połączą.
Dodać mąkę z migdałami i zmiksować krótko do połączenia składników.
Z masy uformować dwie kule. Spłaszczyć je do formy dysku, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez ok 1 godz.
Schłodzoną masę rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość 2-3 mm. Foremkami do ciastek wykrawać pożądane kształty. Każde ciasteczko składać się musi z dwóch części- spodu i wierzchu, w którym mniejszą foremką należy wyciąć otwór.
Wycięte ciasteczka podważyć delikatnie szpatułką i przenieść na blachę do pieczenia.
Piec przez ok 12-14 min, aż ciasteczka lekko się zezłocą.
Wystudzić na kratce.
Wierzchy wystudzonych ciastek oprószyć dokładnie cukrem pudrem
Na spód każdego ciasteczka wyłożyć ok 1/2 łyżeczki śliwelli. Przykryć ciasteczkiem z otworem, delikatnie docisnąć, aby ciasteczka się skleiły.
Ciasteczka smakują najlepiej zaraz po przygotowaniu. Można je przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku przez kilka dni, jednak stracą na swej chrupkości.
Niewykorzystane surowe ciasto można zamrozić.
Smacznego!
Wskazówki
Polecamy wypróbować ten przepis również z truskawellą.