Aksamitny budyń jaglany z syropem malinowym z imbirem
Data: 16 stycznia 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Aksamitny budyń jaglany z syropem malinowym z imbirem - zdrowsza, domowa wersja tradycyjnego budyniu.

30 minut
Łatwe
Deser
4 osoby

Zapraszam ma przepyszny deser - aksamitny budyń jaglany z syropem malinowym z imbirem - zdrowsza, domowa wersja tradycyjnego budyniu i do tego bardzo łatwa w przygotowaniu.



Składniki

1 szklanka surowej kaszy jaglanej

5 szklanek mleka

6 łyżek stołowych kakao

4 łyżki stołowe cukru

40 gramów ciemnej czekolady

Syrop malinowy z imbirem

Kilka świeżych malin

Sposób przygotowania

Przepłucz kaszę na sicie pod strumieniem ciepłej wody.

Przełóż kaszę do rondelka, zalej ją mlekiem, przykryj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie miękka.

Do ugotowanej kaszy dodaj kakao oraz czekoladę. Dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.

Kaszę zmiksuj następnie w blenderze. W razie potrzeby dodaj trochę mleka.

Budyń schłodź w lodówce, przed podaniem polej go Syropem malinowym z imbirem. Na wierzchu ułóż świeże malinki.

Smacznego!

Wskazówki

Polecamy wypróbować ten przepis również z innymi syropami, zwłaszcza z malinowym z miodem oraz z czarnego bzu.

Loading...