Miodowo - czosnkowe kalafiorki
Data: 10 marca 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Miód wielokwiatowy w wytrawnej przekąsce. Kalafiorki w miodowo - czosnkowej glazurze umilą każdy dzień.

40 minut
średnie
Przekąska
2 osoby

Miód wielokwiatowy w wytrawnej przekąsce. To danie możesz zabrać ze sobą jako prowiant do pracy, szkoły czy w podróż - takie kalafiorki w miodowo - czosnkowej glazurze umilą każdy dzień.

Składniki

Składniki na kalafiorki:

1 mała główka kalafiora (ok 300g)

2 jajka

1 i 1/2 szkl panierki panko*

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki płatków chili

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

posiekana dymka

ziarna sezamu

 Na miodowo- czosnkową glazurę:

1/2 szkl miodu nektarowego wielokwiatowego

5 łyżek jasnego sosu sojowego

2-3 łyżki octu ryżowego

1 papryczka chili, drobno posiekana

4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane

2 łyżeczki drobno startego imbiru

1/2 szkl wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Kalafiora podzielić na różyczki, mniej więcej równej wielkości. W misce wymieszać panko i przyprawy. W drugiej misce rozkłócić jajka z odrobiną wody.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (grzanie góra- dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kalafiorki zanurzyć w rozmąconym jajku i dokładnie obtoczyć w panko z przyprawami.

Ułożyć w jednej warstwie na blasze. Piec przez ok 20-25 min aż się zezłocą.

W tym czasie w rondelku wymieszać składniki sosu. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie i dodać do sosu. Zamieszać i gotować przez kilka minut, aż składniki sosu się połączą, a sos zgęstnieje.

Kalafiorki przełożyć do rondelka z sosem, wymieszać aby dokładnie się nim pokryły. Ułożyć je z powrotem na blasze i włożyć do piekarnika pod grill na ok 5 min- obserwować, aby się nie spaliły.

Ułożyć na talerzu posypać posiekaną dymką i ziarnami sezamu. Serwować gorące.

Smacznego!

Wskazówki

W przepisie możesz wykorzystać inne rodzaje miodów, dostępnych TUTAJ

*Panko to japoń­ska bułka tarta przy­go­to­wy­wana z chleba, uży­wana w kuchni azja­tyc­kiej jako panierka do dań sma­żonych. Ma formę cien­kich płat­ków, dzięki czemu jest lekka i bardzo chrupka. Przy odpowiednim smażeniu nie traci swo­jej wyjąt­ko­wej tek­stury i przej­muje smak i aro­mat towa­rzy­szą­cych przy­praw. Jej zaletą jest to, że absorbuje znacznie mniej tłuszczu niż nasza tradycyjna bułka tarta, więc jest jej zdrowszą alternatywą. Możesz ją znaleźć u nas w EternoSklep na Allegro.

Loading...