Pączki z powidłami
Data: 22 kwietnia 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Pyszne, domowe pączki nadziane wspaniałymi, mazowieckimi powidłami śliwkowymi.

180 min
Średni
Deser
10 osób

Pyszne, domowe pączki nadziane wspaniałymi, mazowieckimi powidłami śliwkowymi. 

Składniki

500 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

100 g masła

100 g cukru

4 żółtka

1 jajko

250 ml mleka

1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

mazowieckie powidła śliwkowe

olej do smażenia (1- 1,5 litra) lub smalec

Sposób przygotowania

Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.

Roztopić masło.

Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut).

Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć szklanką krążki o średnicy 5-7 cm.

Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.

Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Rozgrzać tłuszcz do ok 175 st.C. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.

Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby ociekł tłuszcz .

Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować.*

Smacznego!

Wskazówki

* Lukier:  1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody.

Ciasto można przygotować wieczorem i pozostawić na noc w lodówce.

 Nie nakładać zbyt dużo nadzienia, ponieważ ciasto może pęknąć w trakcie smażenia.

Loading...