Pączki z powidłami
Pyszne, domowe pączki nadziane wspaniałymi, mazowieckimi powidłami śliwkowymi.
Pyszne, domowe pączki nadziane wspaniałymi, powidłami śliwkowymi Mazowieckimi.
Składniki
500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 100 g masła 100 g cukru 4 żółtka 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: Powidła śliwkowe Mazowieckieolej do smażenia (1- 1,5 litra) lub smalec |
Sposób przygotowania
Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Roztopić masło.
Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut).
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć szklanką krążki o średnicy 5-7 cm.
Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Rozgrzać tłuszcz do ok 175 st.C. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby ociekł tłuszcz .
Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować.*
Smacznego!
Wskazówki
* Lukier: 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody.
Ciasto można przygotować wieczorem i pozostawić na noc w lodówce.
Nie nakładać zbyt dużo nadzienia, ponieważ ciasto może pęknąć w trakcie smażenia.