Sorbet truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

Wakacyjny deser - lodowy sorbet o orzeźwiającym smaku truskawek i kwiatu czarnego bzu. Chłodzi, koi i umila letnie upały.
Wakacyjny deser - lodowy sorbet o orzeźwiającym smaku truskawek i kwiatu czarnego bzu. Chłodzi, koi i umila letnie upały. Bardzo prosty w wykonaniu.
Składniki
500 g truskawek 80 ml syropu z kwiatu czarnego bzu foremki na lody |
Sposób przygotowania
Usuń szypułki z truskawek, opłucz owoce pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
Zmiksuj truskawki na gładką masę i dodaj do smaku syrop z kwiatu czarnego bzu. Ja na pół kilograma truskawek dodałam pół butelki syropu z czarnego bzu, bo lubię słodycz i wyrazisty smak kwiatów czarnego bzu, ale wystarczy zdecydowanie 1/3 butelki.
Masę truskawkową przelej do foremek - u mnie wyszło 8 sztuk. Wstaw do zamrażalnika na około 2-3 godziny.
Serwując lody odczekaj chwilę po wyjęciu z zamrażarki, żeby lekko odeszły od foremek.
Smacznego!
Wskazówki
Za każdym razem możesz przygotować inny smak, łącząc owoce z innymi smakami syropów.