Sorbet truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
Data: 1 lipca 2021
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Wakacyjny deser - lodowy sorbet o orzeźwiającym smaku truskawek i kwiatu czarnego bzu. Chłodzi, koi i umila letnie upały.

10 minut + mrożenie
łatwe
Deser
8 osób

Wakacyjny deser - lodowy sorbet o orzeźwiającym smaku truskawek i kwiatu czarnego bzu. Chłodzi, koi i umila letnie upały. Bardzo prosty w wykonaniu.

Składniki

500 g truskawek

80 ml syropu z kwiatu czarnego bzu

foremki na lody

Sposób przygotowania

Usuń szypułki z truskawek, opłucz owoce pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.

Zmiksuj truskawki na gładką masę i dodaj do smaku syrop z kwiatu czarnego bzu. Ja na pół kilograma truskawek dodałam pół butelki syropu z czarnego bzu, bo lubię słodycz i wyrazisty smak kwiatów czarnego bzu, ale wystarczy zdecydowanie 1/3 butelki.

Masę truskawkową przelej do foremek - u mnie wyszło 8 sztuk. Wstaw do zamrażalnika na około 2-3 godziny.

Serwując lody odczekaj chwilę po wyjęciu z zamrażarki, żeby lekko odeszły od foremek.

Smacznego!

Wskazówki

Za każdym razem możesz przygotować inny smak, łącząc owoce z innymi smakami syropów.

Loading...